Online exam in Time and Work,Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Time and Work-Test 4
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Time and Work-Test 4
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
A and B can do a work in 40 days and 60 days respectively. They start work
together and work for 15 days then C joins them and they finish the work in 20
days. If they get total wage of Rs 720 then find the share of C.
Correct
A=40 ———– 3 (Total = 120)
B=60 ————2
A+B=————-5
In 15 days =5*15=75 work
45 remaining which is completed in 5
days, means
1 day work of A, B and C is 9
1 day work of C=9-5=4
5 day work of C=20
ratio of wages A:B:C = 60(3*20) :
40(2*20) : 20=3:2:1
Share of C= 1/6*720=120
Incorrect
A=40 ———– 3 (Total = 120)
B=60 ————2
A+B=————-5
In 15 days =5*15=75 work
45 remaining which is completed in 5
days, means
1 day work of A, B and C is 9
1 day work of C=9-5=4
5 day work of C=20
ratio of wages A:B:C = 60(3*20) :
40(2*20) : 20=3:2:1
Share of C= 1/6*720=120
Question 2 of 25
2. Question
1 points
5 men and 7 women can complete a work in 13 days while 4 men and 6 women can complete it in 16 days. Find in how many days will 2 men and 6 women complete the work?
Correct
5 M + 7W = 13 days
65 M + 91 W = 1 day………….(1)
4 M + 6 W = 16 days
64 M + 96 W = 1 day………….(2)
From (1) and (2)
1 M = 5W
Put in 1, 5M = 25W
So 25W + 7W = 13 days
32 W = 13
1 W = 13*32 days
So 16 W = 13*32/16 = 26 days
Incorrect
5 M + 7W = 13 days
65 M + 91 W = 1 day………….(1)
4 M + 6 W = 16 days
64 M + 96 W = 1 day………….(2)
From (1) and (2)
1 M = 5W
Put in 1, 5M = 25W
So 25W + 7W = 13 days
32 W = 13
1 W = 13*32 days
So 16 W = 13*32/16 = 26 days
Question 3 of 25
3. Question
1 points
In a camp, there is a food for 400 students for 30 days but after 20 days,
200 students left. For how many more days the food will last now?
Correct
400*30 = 400*20 + (200*x)
12000 = 8000 + 200x
Solve, x = 20 days
Total days = 20+20 = 40 days
More days = 40-30 = 10 days
Incorrect
400*30 = 400*20 + (200*x)
12000 = 8000 + 200x
Solve, x = 20 days
Total days = 20+20 = 40 days
More days = 40-30 = 10 days
Question 4 of 25
4. Question
1 points
A group of men decided to do a work in 10 days but five of them did not come. If
the rest of the group completed the work in 12 days, find the original number of men.
Correct
x*10 = (x-5)*12
Solve, x = 30 men
Incorrect
x*10 = (x-5)*12
Solve, x = 30 men
Question 5 of 25
5. Question
1 points
A is thrice good a workman as B and B is half as good as workman as C. Find the
ratio of days in which A, B and C can complete work alone respectively.
Correct
efficiency A : B B : C
. 3 : 1 1 : 2
Efficiencies A : B : C = 3 : 1 : 2
So days== 1/3 : 1/1 : 1/2 = 2 : 6 : 3
Incorrect
efficiency A : B B : C
. 3 : 1 1 : 2
Efficiencies A : B : C = 3 : 1 : 2
So days== 1/3 : 1/1 : 1/2 = 2 : 6 : 3
Question 6 of 25
6. Question
1 points
A & B can do a work in 60 days. B & C can do same work in 30 days. Find in
how many days A alone can do the work if C & A can do that work in 40 days?
A contractor takes a contract to do a work in 30days by 30 men. He found that 10
men were absent in first 10 days. If all men become regular after 10 days then
how many more men will be required to complete the work on time?
Correct
Total work – 30*30 = 900
1st 10 day work – 20*10 = – 200
… 700
Now 700 work have to complete in 20
days.
So – 700/20= 35 men will be require. 30
men are already working so now we need
only 5 men.
Incorrect
Total work – 30*30 = 900
1st 10 day work – 20*10 = – 200
… 700
Now 700 work have to complete in 20
days.
So – 700/20= 35 men will be require. 30
men are already working so now we need
only 5 men.
Question 8 of 25
8. Question
1 points
A tap can fill a tank in 18 hours, due to leakage it takes 18 hours more to fill the
tank. If leakage empty 40 ltr water in 1 hour then find the capacity of tank?
Correct
LCM = 36
A = 18……….. 2
A+B =1 – 1
B = 1
B removes 1 qty in 1 hour so he will
empty in 36 hour.
40*36= 1440 ltr.
Incorrect
LCM = 36
A = 18……….. 2
A+B =1 – 1
B = 1
B removes 1 qty in 1 hour so he will
empty in 36 hour.
40*36= 1440 ltr.
Question 9 of 25
9. Question
1 points
A man & a woman can do a job in 40 days. They do work together for 12
days after it with the help of a child they complete the work in 18 days. If they get
Rs 2000 then find how much money will child get?
Correct
LCM = 120
A = 40………..120/40= 3
B = 60…………………… 2
. 5
12*5= 60
Remaining 60 will complete in 6 days. So
60/6 = 10. Now this 10 work will be
complete by together .
Child do 5 work in a day . now the ratio
of the total work of all them.
A ……………..B……………. C
3*18 ……..2*18…………. 5*6
54…………. 36……………. 30
9 : 6 : 5
Child – 5/20*2000= 500
Incorrect
LCM = 120
A = 40………..120/40= 3
B = 60…………………… 2
. 5
12*5= 60
Remaining 60 will complete in 6 days. So
60/6 = 10. Now this 10 work will be
complete by together .
Child do 5 work in a day . now the ratio
of the total work of all them.
A ……………..B……………. C
3*18 ……..2*18…………. 5*6
54…………. 36……………. 30
9 : 6 : 5
Child – 5/20*2000= 500
Question 10 of 25
10. Question
1 points
If a man or 2 women or 3 children can do a work in 33 days, then find in how many
days will 1 man and 1 woman and 1 child do the work?
Correct
LCM = 33
1 man = 33……….. 1
2 woman = 33………. 1
3 child = 33………….. 1
Now we need 1 man + 1 woman+ 1 child
= 1+ 1/2 + 1/3 = 11/6
33/11*6= 18 days
Incorrect
LCM = 33
1 man = 33……….. 1
2 woman = 33………. 1
3 child = 33………….. 1
Now we need 1 man + 1 woman+ 1 child
= 1+ 1/2 + 1/3 = 11/6
33/11*6= 18 days
Question 11 of 25
11. Question
1 points
40 men undertook to do a work in 50 days. After 25 days they found only
1/3rd of the work is complete. Find how many more men they need to complete
the work on time.
Correct
40*25/1/3 = (40+x) * 25/2/3
80 = 40+x
X= 40 Ans
Incorrect
40*25/1/3 = (40+x) * 25/2/3
80 = 40+x
X= 40 Ans
Question 12 of 25
12. Question
1 points
33 men can do a job In 30 days. If 44 men started the job together and in the
end of the day one person left daily.Then what is the minimum number of days
required to complete the work?
Correct
total work = 33*30 = 990
44 + 43+ 42 = 990 Now : sum = x/2 (20+(x-1) D)
A = 44, D = 43-44= -1
990 = x/2 ( 2*44 +(x-1) -1)
X= 44 Ans.
Incorrect
total work = 33*30 = 990
44 + 43+ 42 = 990 Now : sum = x/2 (20+(x-1) D)
A = 44, D = 43-44= -1
990 = x/2 ( 2*44 +(x-1) -1)
X= 44 Ans.
Question 13 of 25
13. Question
1 points
5 men can do a piece of work in 2 hours, while 7 woman can do in 3 hours or 9 boys do in 4 hrs. How long would take by 1 man, 1 woman, 1 boy together to do the work?
Correct
1 man complete the work in = 2*5= 10
hrs.
Same 1 woman = 21hrs
1 boy = 36hrs
LCM = 1260
M = 10………1260/10= 126
W = 21……………………… 60
B = 36……………………… 35
. 221
= 1260/221 Ans
Incorrect
1 man complete the work in = 2*5= 10
hrs.
Same 1 woman = 21hrs
1 boy = 36hrs
LCM = 1260
M = 10………1260/10= 126
W = 21……………………… 60
B = 36……………………… 35
. 221
= 1260/221 Ans
Question 14 of 25
14. Question
1 points
If 30 men and 14 boys can reap a field in 21 days. In how many days will 20 men
and 4 boys will reap it? (When 3 men do as much as work as 5 boys.)
Correct
3 men = 5 boys
M/B = 5/3
Total work = (30 M + 14B) * 21
A, B, and C can do a work in 18, 30, and 45 days respectively. If they start work
with A works the first day, C the second day and B the third and fourth day. If this
process continues than find in how many days they will complete the work?
Correct
A = 18, B = 30, C = 45
LCM = 90
A = 90/18 = 5, B = 3, C = 2
1st day…………2nd day……………3rd
day
A=5……………..C=2………………….
B=3+3
than
4 days work = 5 + 2 + 6 = 13
Make it near total (90)
4*6…………….. 13*6
24………………..78
A -> 1 ……………..5
B -> 1……………….2
C -> 1……………….3
Add
24+1+1+1=27
days……………..(78+5+2+3) = 88 days
Now 90-88 = 2 work pending
B does 3 work in 1 day, so 2 in 2/3. So
total 27 2/3 days
Incorrect
A = 18, B = 30, C = 45
LCM = 90
A = 90/18 = 5, B = 3, C = 2
1st day…………2nd day……………3rd
day
A=5……………..C=2………………….
B=3+3
than
4 days work = 5 + 2 + 6 = 13
Make it near total (90)
4*6…………….. 13*6
24………………..78
A -> 1 ……………..5
B -> 1……………….2
C -> 1……………….3
Add
24+1+1+1=27
days……………..(78+5+2+3) = 88 days
Now 90-88 = 2 work pending
B does 3 work in 1 day, so 2 in 2/3. So
total 27 2/3 days
Question 16 of 25
16. Question
1 points
A can do 2/5 work in 8 days. B can do 3/5 work in 18 days. In how many days
together they can do 3/4 work?
Correct
A – 2/5 work in 8 days => total= 8*5/2=
20 days
B- 3/5 work in 18 days => total- 30 days
A+B together = 30*20/50 = 12 days
hence 3/4 * 12=9 days
Incorrect
A – 2/5 work in 8 days => total= 8*5/2=
20 days
B- 3/5 work in 18 days => total- 30 days
A+B together = 30*20/50 = 12 days
hence 3/4 * 12=9 days
Question 17 of 25
17. Question
1 points
A and B can do a piece of work in 72 days. B and C can do it in 120 days. C
and A can do it in 90 days. In how many days all three together can do the work?
Correct
(total work=360)
A+B= 72————-5
B+C=120————3
C+A=90————–4
=>2(A+B+C)=12
A+B+C=6
total days=360/6=60 days
Incorrect
(total work=360)
A+B= 72————-5
B+C=120————3
C+A=90————–4
=>2(A+B+C)=12
A+B+C=6
total days=360/6=60 days
Question 18 of 25
18. Question
1 points
Working efficiency of A and B for completing a piece of work is in the ratio 2:3. Find the number of days they will take to complete the work together, if B takes 30 days less than A.
Correct
A:B (efficiency)=2:3
A:B(days)=3:2
Diff=1=30
2=60
3=90
A=90 days;
B=60 days
together A+B= 36 days
Incorrect
A:B (efficiency)=2:3
A:B(days)=3:2
Diff=1=30
2=60
3=90
A=90 days;
B=60 days
together A+B= 36 days
Question 19 of 25
19. Question
1 points
6 men and 10 women can do a work in 8 days. 4 men and 12 women can do same
work in 10 days. Find in how many days 3 men and 5 women can do the work.
Correct
6m+10 w=8 => 48 m+ 80 w =1 —-(i)
4 m + 12 w =10 =>40 m + 120 w=1 —-(ii)
equate (i) and (ii)
we get, 1 m= 5w , put this in (i)
30 w +10 w=8 => 40 m= 8 days
hence 3 m+ 5 w= 20 w =8*40/20=16 days
Incorrect
6m+10 w=8 => 48 m+ 80 w =1 —-(i)
4 m + 12 w =10 =>40 m + 120 w=1 —-(ii)
equate (i) and (ii)
we get, 1 m= 5w , put this in (i)
30 w +10 w=8 => 40 m= 8 days
hence 3 m+ 5 w= 20 w =8*40/20=16 days
Question 20 of 25
20. Question
1 points
A certain number of men can complete a job in 30 days. If there were 10 men less
it would be completed in 30 days more. How many men are required to complete
this job in 20 days?
Correct
x*30=(x-10)*60 => x=20 men
now 20*30=x*20 =>x=30 men
Incorrect
x*30=(x-10)*60 => x=20 men
now 20*30=x*20 =>x=30 men
Question 21 of 25
21. Question
1 points
A and B can do a work in 30 days. They started together but after 10 days B left
the work. If A did the remaining work in 40 days, then find in how many days B
can alone do the work?
Correct
A+B=30
let total work =30
1 day work of A+B=1
10 days – 10
remaning work =20
A did 20 work in 40 days
so 30 work is done in 60 days
A+B=30 ———– 2 (total work =60)
A =60 ———-1
B= 2-1=1 => 60/1= 60 days
Incorrect
A+B=30
let total work =30
1 day work of A+B=1
10 days – 10
remaning work =20
A did 20 work in 40 days
so 30 work is done in 60 days
A+B=30 ———– 2 (total work =60)
A =60 ———-1
B= 2-1=1 => 60/1= 60 days
Question 22 of 25
22. Question
1 points
A man and a boy can complete a piece of work in 30 days. They both started the
work, but in the last 6 days, only boy does the work and in this way the work
got completed in 34 days. How long does the man take alone to complete the work?
Correct
1M + 1B= 30 days
let total work= 30
1 day work of 1 M+ 1B=1
they work together for 34-6=28 days, so
they did 28 work together
Remaining work =30-28=2
boy does 2 work in 6 days
30—90 days
M+B=30 ———3
B=90 ————–1(total = 90)
M= 3-1=2
90/2=45 days
Incorrect
1M + 1B= 30 days
let total work= 30
1 day work of 1 M+ 1B=1
they work together for 34-6=28 days, so
they did 28 work together
Remaining work =30-28=2
boy does 2 work in 6 days
30—90 days
M+B=30 ———3
B=90 ————–1(total = 90)
M= 3-1=2
90/2=45 days
Question 23 of 25
23. Question
1 points
The average wage of 200 men is Rs 300. Later on it was discovered that the wage
of two workers were misread as 50 and 30 instead of 500 and 300. The correct
average was?
Correct
200*300=60000
new correct total = 60000-50-
30+500+300 = 60720
Avg. = 60720/200 = 303.6
Incorrect
200*300=60000
new correct total = 60000-50-
30+500+300 = 60720
Avg. = 60720/200 = 303.6
Question 24 of 25
24. Question
1 points
A, B and C separately can do a piece of work in 11 days, 20 days and 55 days
respectively. In how many days the work will be completed if A is assisted by B
and C on alternate day?
Correct
A=11 ———— 20 (total work=220)
B=20—————11
C=55 —————4
A+B=31
A+C=24
hence 2 days work =31+24=55
total work 220=55*4 hence total days
=2*4=8 days
Incorrect
A=11 ———— 20 (total work=220)
B=20—————11
C=55 —————4
A+B=31
A+C=24
hence 2 days work =31+24=55
total work 220=55*4 hence total days
=2*4=8 days
Question 25 of 25
25. Question
1 points
A can do a work in 30 days and B in 40 days. They together work for 12 days and
work is completed by C in 3 days. Find in how many days C can do the same work
alone?
Correct
A= 30 ————– 4 (Total=120)
B=40 ————– 3
A+B=7
in 12 days 7*12=84 work is done.
Remaining =120-84=36
this is done by C in 3 days. Means C does
12 work in 1 day. Means 120 work in
120/12=10 days
Incorrect
A= 30 ————– 4 (Total=120)
B=40 ————– 3
A+B=7
in 12 days 7*12=84 work is done.
Remaining =120-84=36
this is done by C in 3 days. Means C does
12 work in 1 day. Means 120 work in
120/12=10 days