Online exam in Time and Work,Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Time and Work-Test 2
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Time and Work-Test 2
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
6 women can complete a piece of work in 15 days . After 3 days from the start of
the work , some of them left the work. If the remaining work was completed by the
rest of the women in 20 days. How many women left after 3 days from the start of
the work?
Correct
Let the number fo women left the work
be x
6 women done the work in 3 days = 3/6 =
½
remaining work = 1 – ½ = ½
Now,
M1 D1/W1 = M2D2/W2
=> (6 * 15 )/1 = {(6-x)*20}/(1/2)
=> x = 15/4 days
Incorrect
Let the number fo women left the work
be x
6 women done the work in 3 days = 3/6 =
½
remaining work = 1 – ½ = ½
Now,
M1 D1/W1 = M2D2/W2
=> (6 * 15 )/1 = {(6-x)*20}/(1/2)
=> x = 15/4 days
Question 2 of 25
2. Question
1 points
A is thrice as good as B and it takes 30 days less than B for doing a job. How
much time required to finish the work together.
Correct
A : B = 3 : 1 ( efficiency )
(A + B)’s day’s work = (1/15) + (1/45) =
4/45
Total time taken by both of them = 45/4
=11(1/4) days
Incorrect
A : B = 3 : 1 ( efficiency )
(A + B)’s day’s work = (1/15) + (1/45) =
4/45
Total time taken by both of them = 45/4
=11(1/4) days
Question 3 of 25
3. Question
1 points
10 men , 6 women and 9 boys were given a project of doing 2000 designs of
a building in 5 days. All of them designed on the first day. On the second day 2
women and 3 boys are absent. On the third day , 3 men and and 5 boys are
absent. If the ratio of the number ofdesigns done by them is in the ratio 3 :
2 : 1 respectively. Then find the number of designs designed by them on the
second day (approx.)?
Correct
Let the ratio be 3x : 2x : 1x
Designs of building on the first day = 10
* 3x + 6 * 2x + 9 * x = 51x
On the second day = 10 * 3x + 4 * 2x + 6
*x = 44x
On the third day = 7 *3x + 6 * 2x + 4 * x
= 37x
Now, 51x + 44x + 37x = 2000
=> 132x = 2000
Therefore, 2000/132*44 = 666.66 = 667
(approx.)
Incorrect
Let the ratio be 3x : 2x : 1x
Designs of building on the first day = 10
* 3x + 6 * 2x + 9 * x = 51x
On the second day = 10 * 3x + 4 * 2x + 6
*x = 44x
On the third day = 7 *3x + 6 * 2x + 4 * x
= 37x
Now, 51x + 44x + 37x = 2000
=> 132x = 2000
Therefore, 2000/132*44 = 666.66 = 667
(approx.)
Question 4 of 25
4. Question
1 points
9 children can complete a piece of work in 200 days. 18 men can complete the same work in 150 days and 12 women can complete the work in 180 days . In how many days can 10 children , 3 men and 12 women together complete the work?
Correct
9* 200 children = 18 * 150 men = 12 *
180 women
=>1800 children = 2700 men = 2160
women
=> 10 children = 15 men = 12 women
Now, 10 children + 3 men + 12 women
= 10 children + 2 children + 10 children
= 22 children
=> 22 children can complete the work in
= (200*9)/22 = 81(9/11) days
Incorrect
9* 200 children = 18 * 150 men = 12 *
180 women
=>1800 children = 2700 men = 2160
women
=> 10 children = 15 men = 12 women
Now, 10 children + 3 men + 12 women
= 10 children + 2 children + 10 children
= 22 children
=> 22 children can complete the work in
= (200*9)/22 = 81(9/11) days
Question 5 of 25
5. Question
1 points
A man gets Rs.620 for every day for his work . If he earns Rs.12400 in a month of
31 days . Find how many days did he work?
Correct
Number of days = 12400/620 = 20 days
Incorrect
Number of days = 12400/620 = 20 days
Question 6 of 25
6. Question
1 points
A is thrice as good a workman as B and therefore able to finish a job in 48 days
less than B working together ,they can do it in how many days together ?
Correct
. A:B
Efficiency=3:1
Time=1:3
Multiplying by 24 on both the sides ,
A’s=24 days
B’s=72 days
Therefore,2 units =48 days
1 units =24 days
Total work=No. of days *Efficiency
. 72*1
. =72
One day work of A and B is 3+1=4 units
A and B will complete the work in
=72/4=18days.
Incorrect
. A:B
Efficiency=3:1
Time=1:3
Multiplying by 24 on both the sides ,
A’s=24 days
B’s=72 days
Therefore,2 units =48 days
1 units =24 days
Total work=No. of days *Efficiency
. 72*1
. =72
One day work of A and B is 3+1=4 units
A and B will complete the work in
=72/4=18days.
Question 7 of 25
7. Question
1 points
Three men –A ,B and C working together can do a job 6 hours less time than A did
alone ,1 hour less time than B alone and half the time needed by C .In how many
days will A finish the work alone ?
Correct
A+B+C A B Cx
hr. x+6 x+1 2xTaking
LCM = 2x (x+1)(x+6)
Taking efficiency of A and B ;
2x(x+1)(x+6)/(2×2 +2x+2×2 +12x) = 2x/1
3×2 +7x-6=0
X=-3(ignore)
X=2/3
A will finish its work in (x+6)=20/3 days
Incorrect
A+B+C A B Cx
hr. x+6 x+1 2xTaking
LCM = 2x (x+1)(x+6)
Taking efficiency of A and B ;
2x(x+1)(x+6)/(2×2 +2x+2×2 +12x) = 2x/1
3×2 +7x-6=0
X=-3(ignore)
X=2/3
A will finish its work in (x+6)=20/3 days
Question 8 of 25
8. Question
1 points
A work is started by a man on the first day. Each subsequent day a new person
joined the work and it is known that the total work will completed on the 11th
day. If from the starting day 6 men working on that work and no new men
added later, in how many days the work got completed?
Correct
1day work of a man is 1 unit. If a new
person joined the work on second day, 2
units of work get completed. Similarly 3
units on 3rd day, 4 units on 4th day so
on…
Then for all the eleven days the total
work = 1 + 2 + 3+ ………….11 = 66
units (Use formula
N(N+1)/2)
Now 6 men /day work = 6 units/day.
They can complete 66 units of work in =66/6
=11 days
Incorrect
1day work of a man is 1 unit. If a new
person joined the work on second day, 2
units of work get completed. Similarly 3
units on 3rd day, 4 units on 4th day so
on…
Then for all the eleven days the total
work = 1 + 2 + 3+ ………….11 = 66
units (Use formula
N(N+1)/2)
Now 6 men /day work = 6 units/day.
They can complete 66 units of work in =66/6
=11 days
Question 9 of 25
9. Question
1 points
Two men can complete a piece of work in 3 days while 3 women can complete
the same work in 4 days and 4 children can complete the same work in 6 days.
Then find in how many days 1 men ,1 women and 2 children can complete the
same work ?
Correct
2M *3 = 3W*4 = 4C*6
. 1M = 2W = 4C
LCM=4
1 Man’s efficiency= 4units/day
2 Women’s efficiency=2units/day
4 Children’s efficiency= 1 units/day
Total work =(2*4)*3=24 days
(1man+1woman+2children)=4+2+2=8
(1man+1woman+2children) complete the
work =24/8=3 days
Incorrect
2M *3 = 3W*4 = 4C*6
. 1M = 2W = 4C
LCM=4
1 Man’s efficiency= 4units/day
2 Women’s efficiency=2units/day
4 Children’s efficiency= 1 units/day
Total work =(2*4)*3=24 days
(1man+1woman+2children)=4+2+2=8
(1man+1woman+2children) complete the
work =24/8=3 days
Question 10 of 25
10. Question
1 points
30 men are supposed to do a work in 38 days. After 25 days, 5 more men were
employed on work for which the work is completed in 1 day before . If 5 more
men were not worked then how many days took in delay?
Correct
30Men * 25 days = 750
35 Men * 12 Days = 420
Total =750+420=1170
Now,1170/30 =39 days
1 day delay
Incorrect
30Men * 25 days = 750
35 Men * 12 Days = 420
Total =750+420=1170
Now,1170/30 =39 days
1 day delay
Question 11 of 25
11. Question
1 points
A group of men decided to do a job in 4 days but 20 men dropped out everyday ,the job was completed at the end of the 7th day .Find the men who are in the work initially ?
Correct
Total work = M * 4 = 4M
M + (M+20) +…….
7/2 [2M +6(-20)] =4M
M=140
Incorrect
Total work = M * 4 = 4M
M + (M+20) +…….
7/2 [2M +6(-20)] =4M
M=140
Question 12 of 25
12. Question
1 points
A printer A can print one thousand books in 15 hours ,printer B can print the same
number of books in 10 hours and printer C can print the same number of books in
12 hours . If all the printers are started to print the books at 8 A.M, After sometime
printer A is closed at 9 A.M and printer B and printer C remains working. Find at
what time the printing will be completed ?
Correct
Let printing completed in be T hours
Then A ‘s 1 hour work ,B’s T hours work
and C;s T hours work =Total work
1/15 +T/10+T/12 =1
T= 5(1/11)
Hence ,the printing of books will be
completed at 5(1/11)hours
Incorrect
Let printing completed in be T hours
Then A ‘s 1 hour work ,B’s T hours work
and C;s T hours work =Total work
1/15 +T/10+T/12 =1
T= 5(1/11)
Hence ,the printing of books will be
completed at 5(1/11)hours
Question 13 of 25
13. Question
1 points
Ramesh and Ram can do a piece of work in 24 and 30 days respectively. They both
started and worked for 6 days. Ram then leaves the work and another their friend
Rohit joins the work and completed the remaining work with Ramesh in 11 days .
Find how many days are taken by Rohit alone to finish the work?
Correct
(1/24 + 1/30) *6 +(1/24 + 1/Rohit ) *11 =1
Therefore ,Rohit takes 120 days to finish
the work.
Incorrect
(1/24 + 1/30) *6 +(1/24 + 1/Rohit ) *11 =1
Therefore ,Rohit takes 120 days to finish
the work.
Question 14 of 25
14. Question
1 points
A woman has her three daughters. First and second can take 24 and 30 days resp.
to complete a work .In how many days third one takes to complete the work. If
woman can complete the whole work alone in 3(3/11) days .The efficiency of
woman is double than her three daughters.
Correct
LCM = 72 (if we are taking woman and
her two daughters )
Here it is given
Woman Three daughters
Time taken = 1 : 2
Efficiency= 2 : 1Three daughters, let P
+Q+R=11
3+2+R=11
R=6 days
Her third daughter complete the work in=72/6= 12 Days
Incorrect
LCM = 72 (if we are taking woman and
her two daughters )
Here it is given
Woman Three daughters
Time taken = 1 : 2
Efficiency= 2 : 1Three daughters, let P
+Q+R=11
3+2+R=11
R=6 days
Her third daughter complete the work in=72/6= 12 Days
Question 15 of 25
15. Question
1 points
A contractor takes a road construction project to finish it in 40 days and for that
he engaged 200 men. After 30 days he employed 100 more men in this project,
then the work finished on time. Find if the 100 more men would not worked then
how many more days required to finish the work ?
Correct
100 * 10 days = 1000
Now 1000/200 = 5 days (Initial total no.
of men engaged in the project)
Hence ,5 more days required to finish the
work if 100 more men would not joined
Incorrect
100 * 10 days = 1000
Now 1000/200 = 5 days (Initial total no.
of men engaged in the project)
Hence ,5 more days required to finish the
work if 100 more men would not joined
Question 16 of 25
16. Question
1 points
A cistern can be filled by two pipes separately in 6 and 9 mins respectively.
Both pipes are opened together for a certain time but being clogged, only 5/6 of full quantity water flows through the first and only 3/4 through the second pipe. The obstructions, however, being suddenly removed, the cistern is filled in 2 mins from that moment. How long was it before the full flow began?
Correct
total units …….36
first pipe ………36/6 = 6 units
second………….36/9 = 4units
now, ( 5/6 * 6 + 3/4* 4 ) T + 2 ( 6+4 ) =
36 >> T =2
Incorrect
total units …….36
first pipe ………36/6 = 6 units
second………….36/9 = 4units
now, ( 5/6 * 6 + 3/4* 4 ) T + 2 ( 6+4 ) =
36 >> T =2
Question 17 of 25
17. Question
1 points
Ram and mohan together can complete typing a book of 1575 pages in 25 days
working 15 hrs per day. Ram is 20% more efficient than Mohan. A page contains an average of 275 words, then how many words can ram type in an hour?
Correct
Ram : mohan = 6:5
R+M = 11
R+M = 1575 * 275 / 15* 25 = 1155
words in 1 hour
ram will type = 1155 * 6/11 = 630 words
in 1 hour
Incorrect
Ram : mohan = 6:5
R+M = 11
R+M = 1575 * 275 / 15* 25 = 1155
words in 1 hour
ram will type = 1155 * 6/11 = 630 words
in 1 hour
Question 18 of 25
18. Question
1 points
Subhash can copy 70 pages in 16 hours ; Subhash and Prakash together can copy
275 pages in 40 hours. In how much time can Prakash copy 30 pages ?
Correct
Subhash can copy 70 pages in 16 hours
so In 40 hours he can copy 70*2.5 = 175
pages. Hence prakash can copy 100 pages
in 40 hours . Thus , he can copy 30 pages
in 30% of the time i.e 12 hours.
Incorrect
Subhash can copy 70 pages in 16 hours
so In 40 hours he can copy 70*2.5 = 175
pages. Hence prakash can copy 100 pages
in 40 hours . Thus , he can copy 30 pages
in 30% of the time i.e 12 hours.
Question 19 of 25
19. Question
1 points
A and B together can do a piece of work in 12 days which B and C together can do
in 16 days. After A has been working at it for 5 days and B for 7 days, C finishes it
in 13 days. In how many days could each do the work by himself ?
Correct
Total work = 48 ,… A+B = 4 ….B+C =
3
now, 5A + 7B + 13C = 48
split it
5A +5B + 2B + 2C + 11C = 48
so 5*4 + 2*3 + 11c = 48
so 11c = 22 …… c = 2
so c alone = 48/2 = 24
A — 48/3 = 16
B— 48/1 =48
Incorrect
Total work = 48 ,… A+B = 4 ….B+C =
3
now, 5A + 7B + 13C = 48
split it
5A +5B + 2B + 2C + 11C = 48
so 5*4 + 2*3 + 11c = 48
so 11c = 22 …… c = 2
so c alone = 48/2 = 24
A — 48/3 = 16
B— 48/1 =48
Question 20 of 25
20. Question
1 points
24 men take 12 days to complete a piece of work . They worked for a period of 4
days . After that , they were joined by 8 more men . How many more days will be
taken by them to complete the remaining work?
Correct
24*12 – 24*4 =( 24+8 )x
By solving we get x = 6 days
Incorrect
24*12 – 24*4 =( 24+8 )x
By solving we get x = 6 days
Question 21 of 25
21. Question
1 points
In two days A, B and C together can finish 1/4 of a work and in another 2 days
B and C together can finish 1/5 part of the work. Then A alone can complete the
whole work in?
Correct
work ……. 20
a+b+c = 5 in 2 days
b+c = 4 in 2 days
a = 1 in 2 days >> 40 days total
or
2(a+b+c) =1/4 =>a+b+c =1/8
2(b+c) =1/5 =>b+c =1/10 > a =1/8-1/10
=1/40 =40 days
Incorrect
work ……. 20
a+b+c = 5 in 2 days
b+c = 4 in 2 days
a = 1 in 2 days >> 40 days total
or
2(a+b+c) =1/4 =>a+b+c =1/8
2(b+c) =1/5 =>b+c =1/10 > a =1/8-1/10
=1/40 =40 days
Question 22 of 25
22. Question
1 points
A team of 100 men is supposed to do a work in 60 days. After 35 days, only 5/12
of the work was completed, so to complete the work before 40 more men
were employed. If 40 men were not employed, how many extra days were
required to complete the work by earlier number of men?
Correct
100 men completed 5/12 work in 35 days
So 100 men can complete the remaining
7/12 work in 49 days:
Use M1*D1*W2 = M2*D2*W1
100*35*(7/12) = 100*D2* (5/12)
D2 = 49 days
But after 35 days, 40 more men were
employed, so 140 men now and they
completed 7/12 work in
By M1*D1*W2 = M2*D2*W1
100*35*(7/12) = 140*D2*(5/12)
D2 = 35 days
So extra days = 49-35 = 14 days
Incorrect
100 men completed 5/12 work in 35 days
So 100 men can complete the remaining
7/12 work in 49 days:
Use M1*D1*W2 = M2*D2*W1
100*35*(7/12) = 100*D2* (5/12)
D2 = 49 days
But after 35 days, 40 more men were
employed, so 140 men now and they
completed 7/12 work in
By M1*D1*W2 = M2*D2*W1
100*35*(7/12) = 140*D2*(5/12)
D2 = 35 days
So extra days = 49-35 = 14 days
Question 23 of 25
23. Question
1 points
Two typist of varying skills can do a job in 6 minutes if they work together. If the
first typist typed alone for 4 minutes and then second typed for 6 minutes , they
would be left with 1/5 of the whole work. How many minutes would it take
the slower typist to complete the work alone ?
Correct
The first typist types for 4 minutes and
second one for 6 minutes , the work left
would be the work the first typist can do
in 2 minutes. Thus the time taken by the
first typist to do the work would be 10
minutes and his rate of work would be
10% per minute . Since both can do
whole work in 6 minutes their combined
efficiency = 100/6 = 16.66% > second
typist = 6.66%
so he would take = 100/6.66 = 15minutes.
Incorrect
The first typist types for 4 minutes and
second one for 6 minutes , the work left
would be the work the first typist can do
in 2 minutes. Thus the time taken by the
first typist to do the work would be 10
minutes and his rate of work would be
10% per minute . Since both can do
whole work in 6 minutes their combined
efficiency = 100/6 = 16.66% > second
typist = 6.66%
so he would take = 100/6.66 = 15minutes.
Question 24 of 25
24. Question
1 points
Tap A can fill a tank with water in 10 hrs. Tap B fills the same tank with milk
in 12.5 hrs. A man who wanted to fill the tank with the mixture opens tap A first ,
which already contains 8% milk of its own capacity. After two hours he opened
tap B till the tank gets filled completely. In what proportion should he mix this
solution with the other one containing water and milk in the ratio 2 : 3, so that
the new solution will contain half milk and half water?
Correct
Total work – 50
a== 5
b== 4
it already contain 8% milk = 4 lit
a—- in 2 hrs = 5*2 = 10 lit water
so, total fill = 14 lit. remain. = 36 lit
done by a+b in 36/9 = 4 hrs
so,water added by a — 4*5 = 20 litre
milk added by b —- 4*4 = 16 litre
so. Total water ==== 10 + 20 = 30 litre
Total milk ===== 4 + 16 === 20 litre
W:M = 3:2
now 3/5______________2/5
____________1/2_______1:1
Incorrect
Total work – 50
a== 5
b== 4
it already contain 8% milk = 4 lit
a—- in 2 hrs = 5*2 = 10 lit water
so, total fill = 14 lit. remain. = 36 lit
done by a+b in 36/9 = 4 hrs
so,water added by a — 4*5 = 20 litre
milk added by b —- 4*4 = 16 litre
so. Total water ==== 10 + 20 = 30 litre
Total milk ===== 4 + 16 === 20 litre
W:M = 3:2
now 3/5______________2/5
____________1/2_______1:1
Question 25 of 25
25. Question
1 points
A, B, C complete a work in 15, 20 and 30 days . They work together for sometime
after which C left. A total of 18000 rs is paid for the work and B gets Rs.6000
more than C.For how many days did A work ?
Correct
Total work = 60
A — 4 ,, B– 3 ,,,, C — 2
let A &B work for x days
Then work done by A = 4x
B = 3x
C =60- (4x+3x)
So ratio of their share
4x : 3x : 60-7x
Difference between b and c = 3x – (60-
7x) = 10x – 60
( 10x – 60)/60 * 18000 = 6000
so,x =8
Incorrect
Total work = 60
A — 4 ,, B– 3 ,,,, C — 2
let A &B work for x days
Then work done by A = 4x
B = 3x
C =60- (4x+3x)
So ratio of their share
4x : 3x : 60-7x
Difference between b and c = 3x – (60-
7x) = 10x – 60
( 10x – 60)/60 * 18000 = 6000
so,x =8