Online Mock Tests in Time and Work,Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Time and Work-Test 1
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Time and Work-Test 1
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
A completes 40% of a task in 10 days and then takes the help of B and C. B is 50% as
efficient as A is and C is 50% as efficient as B is. In how many more days will they complete the work?
Correct
A completes 40% of work in 10days.
Given, A:B is 2:1 and B:C is 2:1
Now A:B:C=4:2:1
A’s work 4*10(days)=40%
Remaining 60%=60/(4+2+1)7=8 4/7 days.
Incorrect
A completes 40% of work in 10days.
Given, A:B is 2:1 and B:C is 2:1
Now A:B:C=4:2:1
A’s work 4*10(days)=40%
Remaining 60%=60/(4+2+1)7=8 4/7 days.
Question 2 of 25
2. Question
1 points
Jeni can do a job in 30 days, Nove in 45 days and Joel in 60 days. If Jeni is helped by
Nove and Joel every 3rd day, how long will it take for them to complete the job?
Correct
Jeni 30…………………………..6
N 45 LCM180……….4
Joel 60 …………………………..3
1st two days =6*2=12unit work completed.
3rd day (6+4+3)= 13unit
For 3 days
12+13=25unit completed
3*7=25*7
21=175
Remaining 5 unit done by Jeni
Then 5/6work
Then total 21 5/6days.
Incorrect
Jeni 30…………………………..6
N 45 LCM180……….4
Joel 60 …………………………..3
1st two days =6*2=12unit work completed.
3rd day (6+4+3)= 13unit
For 3 days
12+13=25unit completed
3*7=25*7
21=175
Remaining 5 unit done by Jeni
Then 5/6work
Then total 21 5/6days.
Question 3 of 25
3. Question
1 points
Ram and Ravi can do a job together in 8 days. Ram is 11/8 times as efficient as Ravi.
The same job can be done by Ravi alone in
Correct
Ram :Ravi 11: 8(Efficiency)
(11+8) = 19 8(both completed in
8days)
Then Ravi 8 ?= (Efficiency and days are
reciprocal)19*8/8=19days.
Incorrect
Ram :Ravi 11: 8(Efficiency)
(11+8) = 19 8(both completed in
8days)
Then Ravi 8 ?= (Efficiency and days are
reciprocal)19*8/8=19days.
Question 4 of 25
4. Question
1 points
The work done by a woman in 8 hours is equal to the work done by a man in 6 hours
and by a boy in 12 hours. If working 6 hours per day 9 men can complete a work in 6
days then in how many days can 12 men, 12 women and 12 boys together finish the same
work working 8 hours per day?
Correct
8W=6M=12B
Then 1M=2B, 1W=3/2B, 1W=3/4M
Then 12 M+12W+12B=12M+9M+6M=27M
Given 9men work 6hrs /day and complete in
6days
9*6*6/1=27*8*x/1
==>x=3/2.
Incorrect
8W=6M=12B
Then 1M=2B, 1W=3/2B, 1W=3/4M
Then 12 M+12W+12B=12M+9M+6M=27M
Given 9men work 6hrs /day and complete in
6days
9*6*6/1=27*8*x/1
==>x=3/2.
Question 5 of 25
5. Question
1 points
M and N can do a piece of work in 30 days, while N and O can do the same work
in 24 days and O and M in 20 days. They all work together for 10 days when N and O
leave. How many days more will M take to finish the work?
Correct
2(M+N+O)’s 1 day work =
(1/30+1/24+1/20)=1/8
=>(M+N+O)’s 1 day’s work= 1/16
work done by M, N and O in 10 days=10/16=5/8
Remaining work= (1 – 5/8)
M’s 1 day’s work = (1/16 – 1/24)=1/48
Now, 1/48 work is done by M in 1 day.
So, 3/8 work wil be done by M in 48*3/8 = 18 days
Incorrect
2(M+N+O)’s 1 day work =
(1/30+1/24+1/20)=1/8
=>(M+N+O)’s 1 day’s work= 1/16
work done by M, N and O in 10 days=10/16=5/8
Remaining work= (1 – 5/8)
M’s 1 day’s work = (1/16 – 1/24)=1/48
Now, 1/48 work is done by M in 1 day.
So, 3/8 work wil be done by M in 48*3/8 = 18 days
Question 6 of 25
6. Question
1 points
6 men can do a piece of work in 2 hours, which 3 women could do in 3 hours, or 5
children in 4 hours. How long would 1 man, 1 woman and 1 child together take to do the
work?
Correct
1men work =6*2=12hrs
1women work=3*3=9hrs
1children work=5*4=20hrs
Required
work=12*9*20/(12*9)+(9*20)+(20*12)
=2160/528=135/33hrs.
Incorrect
1men work =6*2=12hrs
1women work=3*3=9hrs
1children work=5*4=20hrs
Required
work=12*9*20/(12*9)+(9*20)+(20*12)
=2160/528=135/33hrs.
Question 7 of 25
7. Question
1 points
A, B and C can all together do piece of work in 20 days, in which B takes twice as
long as A and C together do the work and C takes twice as long as A and B together take
to do the work. In how many days B can alone do the work?
Correct
(A+C) in x days so B completes in 2x days
then (1/x) + (1/2x) = 1/20
solve, x = 30
so B 2x =60days
Incorrect
(A+C) in x days so B completes in 2x days
then (1/x) + (1/2x) = 1/20
solve, x = 30
so B 2x =60days
Question 8 of 25
8. Question
1 points
A typing work is done by three person P, Q and R. P alone takes 20 hours to type a
single booklet but Q and R working together takes 5 hours, for the completion of the
same booklet. If all of them worked together and completed 15 booklets, then how many
hours have they worked?
Correct
1/P=1/20
1/P+1/Q+1/R=1/20+1/5=1/4
In 4 hours, working together, they will
complete 1 booklets.
Thus, 15 booklets completed in 60hrs.
Incorrect
1/P=1/20
1/P+1/Q+1/R=1/20+1/5=1/4
In 4 hours, working together, they will
complete 1 booklets.
Thus, 15 booklets completed in 60hrs.
Question 9 of 25
9. Question
1 points
Efficiency of A is 25% more then B and B takes 25 days to complete a piece of work. A
started a work alone and then B joined her 5 days before actual completion of the work.
For how many days A worked alone?
Correct
Efficiency (A : B) = 5 : 4
Number of days(A : B) = 4x : 5x = 4x : 25
∴ Number of days required by A to finish
the work alone = 4x
= 4 x 5 = 20.
A and B work together for last 5 days = 5 x
9 = 45%
Efficiency of A = 5% and B’s efficiency =
4%
∴ No. of days taken by A to complete 55%
work = 55/5 = 11days
Incorrect
Efficiency (A : B) = 5 : 4
Number of days(A : B) = 4x : 5x = 4x : 25
∴ Number of days required by A to finish
the work alone = 4x
= 4 x 5 = 20.
A and B work together for last 5 days = 5 x
9 = 45%
Efficiency of A = 5% and B’s efficiency =
4%
∴ No. of days taken by A to complete 55%
work = 55/5 = 11days
Question 10 of 25
10. Question
1 points
A project manager hired 15 men to complete a project in 40 days. However,
after 30 days, he realized that only 1/2 of the work is completed. How many more men
does he need to hire to complete the project on time?
Correct
15Men complete a work in 40days.
15*40/1=(40-30)10*x/(1/2)=x=30Men
Men required=30-15=15Men.
Incorrect
15Men complete a work in 40days.
15*40/1=(40-30)10*x/(1/2)=x=30Men
Men required=30-15=15Men.
Question 11 of 25
11. Question
1 points
20 Men can complete a work in 12 days and 24 Boys can complete same work in
20 days. 16 men and 8 boys started working and worked for 12 days. How many more days are needed to complete the work?
Correct
20M * 12 days = 24B *20 days
then 1M=2B
Now 16M + 8B==>16M+4M=12 days ie
20M=12 days.
So no more days needed to complete the work.
Incorrect
20M * 12 days = 24B *20 days
then 1M=2B
Now 16M + 8B==>16M+4M=12 days ie
20M=12 days.
So no more days needed to complete the work.
Question 12 of 25
12. Question
1 points
A and B each working alone can do a work in 12 and 36 days respectively.
They started the work together but A left after sometime and B finished the
remaining work in 4 days. After how many days from the start did A leave?
Correct
A 12 3unit(A’s work)
B 36 1unit(B’s work) Both Lcm 36
(whole work)
B work 1 unit per day then for 4 days
4unit.
remaining 36-4=32 unit left that done by
both A and B
Both work unit (3+1) 4
==>32/4===>8days.
Incorrect
A 12 3unit(A’s work)
B 36 1unit(B’s work) Both Lcm 36
(whole work)
B work 1 unit per day then for 4 days
4unit.
remaining 36-4=32 unit left that done by
both A and B
Both work unit (3+1) 4
==>32/4===>8days.
Question 13 of 25
13. Question
1 points
A man ‘A’ can do a piece of work in 10 days, man ‘B’ can do the same piece of work in 12 days while man ‘C’ can do it in 15 days. They started work together but after 2 days ‘A’ left the work and the remaining work was completed by ‘B’ and ‘C’ together. Find in how many days will the work be completed.
Correct
A…..10 6unit
B……12 Lcm=60 5unit
C…….15 4unit
Work of all 3 per day is 15 units (6+5+4)
All 3 worked for 2 days. So 2 days work
is 2*15=30units.
Remaining (60-30)=30unit
That work done by B and C their per day
work unit (5+4)=9unit
Remaining work done by B and C is
30/9=3 1/3 days.
Incorrect
A…..10 6unit
B……12 Lcm=60 5unit
C…….15 4unit
Work of all 3 per day is 15 units (6+5+4)
All 3 worked for 2 days. So 2 days work
is 2*15=30units.
Remaining (60-30)=30unit
That work done by B and C their per day
work unit (5+4)=9unit
Remaining work done by B and C is
30/9=3 1/3 days.
Question 14 of 25
14. Question
1 points
An empty tank whose capacity is 50 liters. There is an inlet pipe which fills at
7 L/min and there is an outlet pipe which empties at 6L/min. Both the pipes
function alternately for 1 minute. The inlet pipe is the first one to function, how
much time will it take for the tank to be filled up to its capacity?
Correct
Incorrect
Question 15 of 25
15. Question
1 points
There are three pipes, A, B and C, attached to container. A and B can fill the
container alone in 20 and 30 mins, respectively whereas C can empty the
container alone in 45 mins. The three pipes are kept opened alone for one
minute each in the the order A, B and C. The same order is followed subsequently.
In how many minutes will the reservoir be full?
Correct
A……20 9unit
(180/20)
B……30 180 (LCM) 6unit
C……45 4unit
1st Minute => A is opened => fills 9 L
2nd Minute => B is opened =>fills
another 6 L
3rd Minute => C is opened => empties 4
L
Hence every 3 minutes => (9 + 6 – 4 =)
11 litres are filled into the container.
So in 45 minutes (11 × 15 =) 165 litres
are filled.
In the 46th minute A is opened and it fills
9 litres. In the 47th minute B is opened
and it fills 6 litres.
Hence the container will be full in 47
minutes.
Incorrect
A……20 9unit
(180/20)
B……30 180 (LCM) 6unit
C……45 4unit
1st Minute => A is opened => fills 9 L
2nd Minute => B is opened =>fills
another 6 L
3rd Minute => C is opened => empties 4
L
Hence every 3 minutes => (9 + 6 – 4 =)
11 litres are filled into the container.
So in 45 minutes (11 × 15 =) 165 litres
are filled.
In the 46th minute A is opened and it fills
9 litres. In the 47th minute B is opened
and it fills 6 litres.
Hence the container will be full in 47
minutes.
Question 16 of 25
16. Question
1 points
Efficiency of A is 50% more than B and B takes 21 days to complete a piece of
work. A started the work alone and then B joined her 5 days before actual
completion of the work. For how many days A worked alone?
Correct
Efficiency (A : B) =150:100= 3 : 2 then
days 2:3
B takes 21 days to do the work. Then A
takes 14 days to do the work.
(3 === 21
2 ?=== 14 days.)
Now A…….14 3unit
. B…….21 Lcm 42 2unit
then B joined with A and worked for
5days ==>5*5(3+2) = 25 unit
remaining (42-25)=17unit
then A did that 17 unit alone is 17/3==5
2/3 days.
Incorrect
Efficiency (A : B) =150:100= 3 : 2 then
days 2:3
B takes 21 days to do the work. Then A
takes 14 days to do the work.
(3 === 21
2 ?=== 14 days.)
Now A…….14 3unit
. B…….21 Lcm 42 2unit
then B joined with A and worked for
5days ==>5*5(3+2) = 25 unit
remaining (42-25)=17unit
then A did that 17 unit alone is 17/3==5
2/3 days.
Question 17 of 25
17. Question
1 points
M can do a piece of work in 10 days working 10 hours a day. The work is
started by M and on the second day one man whose capacity to do the work is
twice that of M, joined. On the third day another man whose capacity is thrice that
of M, joined and the process continues till the work is completed. In how many
days will the work be completed, if everyone works for five hours a day?
Correct
M total work 10*10=100
1st day =5hrs
2nd day =10+5=15
3rd day =15+10+5=30
4th day =20+15+10+5=50
Total (5+15+30+50) = 100
So 4th day they completed the work.
Incorrect
M total work 10*10=100
1st day =5hrs
2nd day =10+5=15
3rd day =15+10+5=30
4th day =20+15+10+5=50
Total (5+15+30+50) = 100
So 4th day they completed the work.
Question 18 of 25
18. Question
1 points
A tent can be built by a certain number of workers in 20 days. But it requires less
than 20 workers to build it in 30 days. How many workers will build it in 50 days?
Correct
Let, x workers can do the work in 20
days.
then no of workers require to finish it in
30 days is 20x / 30
20x/30 = (x – 20)
10x = 600
x = 60
So, No of workers require to finished it in
50 days = (60 * 20) / 50 = 24 workers.
Incorrect
Let, x workers can do the work in 20
days.
then no of workers require to finish it in
30 days is 20x / 30
20x/30 = (x – 20)
10x = 600
x = 60
So, No of workers require to finished it in
50 days = (60 * 20) / 50 = 24 workers.
Question 19 of 25
19. Question
1 points
A can do a particular work in 6 days . B can do the same work in 8 days. A and B
signed to do it for Rs. 4000. They completed the work in 3 days with the help of C. How much is to be paid to C?
Correct
Incorrect
Question 20 of 25
20. Question
1 points
Ram and Ravi can separately do a piece of work in 20 and 15 days respectively.
They worked together for 6 days, after which Ravi was replaced by Rohit. If the
work was finished in next 4 days, then the number of days in which Rohit alone
could do the work will be :
Correct
Ram and Ravi worked together
1/20+1/15=(3+4)/60= 7/60
they work for 6 days so 7/60*6=7/10
Remaining work 3/10 done by Ram and
Rohit.
Ram and Rohit finished in 4days so 3/40.
now 3/40-1/20=1/40
Incorrect
Ram and Ravi worked together
1/20+1/15=(3+4)/60= 7/60
they work for 6 days so 7/60*6=7/10
Remaining work 3/10 done by Ram and
Rohit.
Ram and Rohit finished in 4days so 3/40.
now 3/40-1/20=1/40
Question 21 of 25
21. Question
1 points
A can do a work in 25 days which B alone can do in 20 days. A started the work and was joined by B after 10 days . Find the number of days taken in completing the work ?
Correct
Total work = 100 units
A = 4 units/ work
A do for 10 days of work = 40
remaining = 60
A+ B = 9
remaining work completed in= 60/9 =6(2/3)
B = 5 units/work
Total days in completing the work = 10 + 6(2/3) = 16(2/3) days
Incorrect
Total work = 100 units
A = 4 units/ work
A do for 10 days of work = 40
remaining = 60
A+ B = 9
remaining work completed in= 60/9 =6(2/3)
B = 5 units/work
Total days in completing the work = 10 + 6(2/3) = 16(2/3) days
Question 22 of 25
22. Question
1 points
6 men of the first group do (2/3) of the work in (1/3) times compared to 4 men of
the second group, find the respective ratio for one day of 2 men of the first group
and 4 men of the second group?
Correct
6 M * (3/2)W* (T/3) = 4 m * W * T
=> 2M/4m = 2 / 3
Incorrect
6 M * (3/2)W* (T/3) = 4 m * W * T
=> 2M/4m = 2 / 3
Question 23 of 25
23. Question
1 points
Aman is thrice as efficient as Bikash. Aman started the work and worked for 6
days then he is replaced by Bikash , he worked for 9 more days and they together finish 50% of the work. Find in how many days Bikash completed the work?
Correct
Aman : Bikash = 3 : 1
Total work = 27 work
Aman complete = 16 work/day
Bikash complete = 9 work /day
50% ===== 27
100% ====54
B alone take = 54/1 = 54 days
Incorrect
Aman : Bikash = 3 : 1
Total work = 27 work
Aman complete = 16 work/day
Bikash complete = 9 work /day
50% ===== 27
100% ====54
B alone take = 54/1 = 54 days
Question 24 of 25
24. Question
1 points
A, B and C can complete a piece of work in 10, 12 and 15 days resp.A left the work
5 days before the completion of the work B left two days after A had left the
work. Find the number of days required to complete the work?
Correct
Total work = 60 units
A takes = 6 units/day
B takes = 5 units/day
C takes = 4 units/day
Now ,
(x-5)/10 + (x-3)/12 + x/15 = 1
=> x = 7 days
Incorrect
Total work = 60 units
A takes = 6 units/day
B takes = 5 units/day
C takes = 4 units/day
Now ,
(x-5)/10 + (x-3)/12 + x/15 = 1
=> x = 7 days
Question 25 of 25
25. Question
1 points
A can do a work in 12 days when he had worked for 3 days B joined him if they
complete the work in 3 more days. In how many days can B alone finish the work.
Correct
A’s 1 day’s of work = 3/12 = ¼
Remaining work = 1 – (1/4) = ¾ days
(A+B)———( ¾)—— 3 days
(A+B)———1———- 4 days
(A+B) takes = 4 days to complete the
work
A takes = 12 days to complete the work
total work = 12 units
B can complete the work in = 12/ 2 = 6 days
Incorrect
A’s 1 day’s of work = 3/12 = ¼
Remaining work = 1 – (1/4) = ¾ days
(A+B)———( ¾)—— 3 days
(A+B)———1———- 4 days
(A+B) takes = 4 days to complete the
work
A takes = 12 days to complete the work
total work = 12 units
B can complete the work in = 12/ 2 = 6 days