Online Quiz in Speed Time and Distance,Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Speed Time and Distance-Test 3
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Speed Time and Distance-Test 3
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
A man covers a distance in 10 hrs and in three equal parts. The speed is 10 kmph,
20 kmph and 60 kmph respectively. Find the distance?
Correct
Distance = speed * time
Here we need average speed. So average
speed will come 18kmph
Distance = 18*10 = 180km
Incorrect
Distance = speed * time
Here we need average speed. So average
speed will come 18kmph
Distance = 18*10 = 180km
Question 2 of 25
2. Question
1 points
Two persons covers same distance at 42 kmph and 48 kmph respectively. They
find that the slower one takes 30 minutes more to cover the distance. Find the
distance cover by them?
Two persons goes from A to B at 12 kmph and 8 kmph. The faster one reach B first and
come back. He meets slower one at a point R. find the distance between A & R if the
distance between A to B is 20 km?
Correct
It is clear that both person covers double distance .
So 2*20/(12+8) =2hrs
Slower one covers 8*2 = 16km
In that time in which father one covers
12*2 =24km
So 16 km is ans
Incorrect
It is clear that both person covers double distance .
So 2*20/(12+8) =2hrs
Slower one covers 8*2 = 16km
In that time in which father one covers
12*2 =24km
So 16 km is ans
Question 4 of 25
4. Question
1 points
Two trains are running on a parallel track in same direction. Train A comes from
behind and overtake train B in 60 seconds. One person in train A observes that he
covers train B in 40 seconds. If the speed of trains in the ratio of 3:1, then find the ratio
of length of train A & B?
Correct
In this question speed doesn’t matter because we know …..length = speed*time.
Speed remains same in both cases so it will cancel out.
Now length of A+B =60unints
Length of B = 40 units
Length of A = 60-40 =20units
A : B
20 : 40
1 : 2
Incorrect
In this question speed doesn’t matter because we know …..length = speed*time.
Speed remains same in both cases so it will cancel out.
Now length of A+B =60unints
Length of B = 40 units
Length of A = 60-40 =20units
A : B
20 : 40
1 : 2
Question 5 of 25
5. Question
1 points
If a person cover a distance in 5/7th of his normal speed, then he will reach his
destination 20 minutes late. Find the usual time taken by him on his normal speed
Correct
Shortcut : multiply numerator by time/difference
Difference = 7-5 =2
Time = 20
5*20/2 = 50 min
Incorrect
Shortcut : multiply numerator by time/difference
Difference = 7-5 =2
Time = 20
5*20/2 = 50 min
Question 6 of 25
6. Question
1 points
A man cover a distance in t hrs, if he met with an accident after 20 km and he then
run at his 3/5th of his normal speed, so he reach his destination 40 minutes late. If he
met with an accident at 30 km then he reach only 30 min late. Find his original speed?
Correct
After moving 10km more, man saves
10minutes. For saving of 40minutes he has
to cover 40km.
Now speed: after accident before accident
. 3 5
Time 5 3
. (+2)
2=40minutes
1=20min
(Normal time) 3= 60min
So he covers 40km in 60min with normal
speed = 40kmph
Incorrect
After moving 10km more, man saves
10minutes. For saving of 40minutes he has
to cover 40km.
Now speed: after accident before accident
. 3 5
Time 5 3
. (+2)
2=40minutes
1=20min
(Normal time) 3= 60min
So he covers 40km in 60min with normal
speed = 40kmph
Question 7 of 25
7. Question
1 points
A thief steal a car at 1pm and run at a speed of 80 kmph. The theft discovered at 2 pm and police run behind him at a speed of 100 kmph. Find at what time police will catch the theif?
Correct
The thief cover 80km in 1hr.
Time – 80/(100-80) = 4hrs.
So – 2pm+4 = 6pm
Incorrect
The thief cover 80km in 1hr.
Time – 80/(100-80) = 4hrs.
So – 2pm+4 = 6pm
Question 8 of 25
8. Question
1 points
A boat travels upstream from Q to P and downstream from P to Q in 3hrs. if the
distance between P to Q is 4km and the speed of the stream is 1kmph, then what is
the speed of the boat in still water?
Correct
Go with options
4/(3+1) + 4/(3-1) = 3hr
Only option D satisfy
Incorrect
Go with options
4/(3+1) + 4/(3-1) = 3hr
Only option D satisfy
Question 9 of 25
9. Question
1 points
A boat covers 12 km upstream and 18 km downstream in 3 hrs. while it covers 36 km
up stream and 24 km downstream in 6(1/2) hrs. find velocity of the stream?
Correct
12/y + 18/x =3…………..(1)
36/y + 24/x = 13/2……………(2)
By solving above equation we will get
X=12kmph, y = 8kmph
Speed of stream = (12-8)/2 = 2kmph
Incorrect
12/y + 18/x =3…………..(1)
36/y + 24/x = 13/2……………(2)
By solving above equation we will get
X=12kmph, y = 8kmph
Speed of stream = (12-8)/2 = 2kmph
Question 10 of 25
10. Question
1 points
Two person A & B with speed of 30kmph and 40kmph comes towards each other.
When they meet it is find that faster one cover 30km more than slower one, find the
distance cover by train?
Correct
Faster train cover 10km more in every
hour. So for 30km the train has to run for
3hrs.
Distance = (30+40) *3
= 210km
Incorrect
Faster train cover 10km more in every
hour. So for 30km the train has to run for
3hrs.
Distance = (30+40) *3
= 210km
Question 11 of 25
11. Question
1 points
There are two trains. The speed of trains are x and 2x respectively. Train A started at
8am and train B started at 9 AM and move towards each other. The distance between
them is 600km. they met each other at 12 Noon. Find the value of x?
Correct
(600 – x)/(x+2x) =3
10x=600
X=60
Incorrect
(600 – x)/(x+2x) =3
10x=600
X=60
Question 12 of 25
12. Question
1 points
A train start from point A and move towards B. it met with an accident after 45 km and covered remaining distance at 2/3rd of its speed and it late by 40 minutes. If the accident happened 15 km after then train would be 30 minutes late. Find the distance?
Correct
It saves 10min in 15 km
So far 40min it cover 15*4 = 60km
So 60 + 45= 105
Incorrect
It saves 10min in 15 km
So far 40min it cover 15*4 = 60km
So 60 + 45= 105
Question 13 of 25
13. Question
1 points
A man covers a distance in three equal parts. He covers first part at 5 kmph, 2nd
part at 10 kmph and 3rd part at 30 kmph. Find his average speed?
Correct
Let X LCM of 5,10,30 =30
Time taken in three parts
30/5= 6hr(1)
30/10=3hr(2)
30/30= 1hr(3)
Average speed = total distance/ total time
= 30+30+30/6+3+1 = 10kmph
Incorrect
Let X LCM of 5,10,30 =30
Time taken in three parts
30/5= 6hr(1)
30/10=3hr(2)
30/30= 1hr(3)
Average speed = total distance/ total time
= 30+30+30/6+3+1 = 10kmph
Question 14 of 25
14. Question
1 points
There are two trains move towards each other @50 kmph and 60 kmph respectively.
When they meet it is noted that faster train covers 50 km more than the other. Find the
total distance travelled by them?
Correct
Faster train cover 10km more in every hour
so far 50km it has to run in 5hr.
Distance = (50+60) * 5 =550km
Incorrect
Faster train cover 10km more in every hour
so far 50km it has to run in 5hr.
Distance = (50+60) * 5 =550km
Question 15 of 25
15. Question
1 points
Two person A & B walk from P to Q, which are at a distance of 15km at 6kmph
and 9kmph respectively. B reaches Q and returns immediately and meets A at R. find
the distance from P to R?
Correct
Total distance travelled by both = 30 km
Ratio of speed = 2:3
PR = 2/2+3 *30 = 12 km
Incorrect
Total distance travelled by both = 30 km
Ratio of speed = 2:3
PR = 2/2+3 *30 = 12 km
Question 16 of 25
16. Question
1 points
A man walking at a speed of 5 kmph reaches his target 5 minutes late. If he walks
at a speed of 6 kmph, he reaches on time. Find the distance of his target from his
house?
Correct
(5*6/1 )* (5/60) =2.5km
Incorrect
(5*6/1 )* (5/60) =2.5km
Question 17 of 25
17. Question
1 points
A thief steal a car at 1:30PM and drive at the speed of 80kmph. The theft is discovered at 2:30pm and police run behind him at the speed of 100kmph. Find at what time thief will be caught?
Correct
Thief cover distance in 1hr=80km
Time taken by police to caught him =
80/100-80 = 4hrs
2:30 + 4= 6:30pm
Incorrect
Thief cover distance in 1hr=80km
Time taken by police to caught him =
80/100-80 = 4hrs
2:30 + 4= 6:30pm
Question 18 of 25
18. Question
1 points
A train after travelling 50 km met with an accident and then proceeds at 3/4th of its
former speed and arrived at destination 35 min late. Had the accident occurred
24 km further, it would have reached the destination only 15 min late. Find the
normal speed of the train?
Correct
20min = 24km
35min = 42km
Now ratio of speed – normal
……………after accident
4…………………….3
Ratio of time – 3……………………4
. (+1) = 35
So 3 = 105 min
42/105*60 =24kmph
Incorrect
20min = 24km
35min = 42km
Now ratio of speed – normal
……………after accident
4…………………….3
Ratio of time – 3……………………4
. (+1) = 35
So 3 = 105 min
42/105*60 =24kmph
Question 19 of 25
19. Question
1 points
A train passed two persons who are walking in the opposite direction in which the train is moving at the rate of 6 meter per second (mps) and 10mps in 8 seconds and 6 seconds. Find the length of train?
Correct
Let speed of train =X
Length = ( X+6) *8 = ( X+10) *6
2x = 12
X= 6
Relative speed * time = length
(6+6) *8 = 96m
Incorrect
Let speed of train =X
Length = ( X+6) *8 = ( X+10) *6
2x = 12
X= 6
Relative speed * time = length
(6+6) *8 = 96m
Question 20 of 25
20. Question
1 points
A train covers a platform in 30 sec and a pole in 10sec. if the length of train is 150m,
then find the length of platform?
Correct
Length of train : Length of platform
(x+150)/30 = 150/10
x=300
Incorrect
Length of train : Length of platform
(x+150)/30 = 150/10
x=300
Question 21 of 25
21. Question
1 points
Two buses starts from A and B towards each other respectively. They meet at a
point X. the speed of buses are 50km/hr and 60km/hr. when they met they found
that faster train covers 40km more than the slower. Find the distance between A and B.
Correct
The bus which is faster covers 10km more
in an hour. So for 40km it has to take 4hrs.
Now the time both the train travelled in
4hrs…..
Distance = speed * time
(50+60)=110
110*4= 440
Incorrect
The bus which is faster covers 10km more
in an hour. So for 40km it has to take 4hrs.
Now the time both the train travelled in
4hrs…..
Distance = speed * time
(50+60)=110
110*4= 440
Question 22 of 25
22. Question
1 points
A bus covers a total distance in 12hours. It covers first half at 10km/hr and 2nd half at
14km/hr. find the distance covered by bus?
Correct
This is concept of average speed.
So
Distance = average speed * time
= 2*10*14/(10+14) *12 = 140km.
Incorrect
This is concept of average speed.
So
Distance = average speed * time
= 2*10*14/(10+14) *12 = 140km.
Question 23 of 25
23. Question
1 points
A thief steal a car at 1:30pm and drive at a speed of 60km/hr. Police came to know
about theft at 2:30pm and start chasing him with the speed of 70km/hr. after how much
kilometer police will catch the thief ?
Correct
Police came to know about theft after 1hou.
So distance between thief and police 60km,
now police start chasing him with a relative
speed of 10km/h (70-60)
Time taken by police = 60/10 = 6hrs
Distance run by police = 70*6= 420km
Incorrect
Police came to know about theft after 1hou.
So distance between thief and police 60km,
now police start chasing him with a relative
speed of 10km/h (70-60)
Time taken by police = 60/10 = 6hrs
Distance run by police = 70*6= 420km
Question 24 of 25
24. Question
1 points
A train passes a pole in 30 seconds and a platform in 1minute10seconds. If the length
of platform is 160km. then find the length of train ?
Correct
Ratio of length of train : length of platform
30 : 40
40=160
30= 120km
Incorrect
Ratio of length of train : length of platform
30 : 40
40=160
30= 120km
Question 25 of 25
25. Question
1 points
If a bus run without stoppages then the speed of bus is 54km/h and with stoppage
the speed reduces to 36km/hr. find the stoppage time in an hour of bus?
Correct
stoppage time = original speed –
stoppage speed *60
Original speed
=(54-36)/54 * 60
= 20 minutes
Incorrect
stoppage time = original speed –
stoppage speed *60
Original speed
=(54-36)/54 * 60
= 20 minutes