Online Mock Test in Speed Time and Distance,Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Speed Time and Distance-Test 2
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Speed Time and Distance-Test 2
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
A boat running at the speed of 30 km/hr downstream covers a distance of 5
km in 10 minutes . The same boat while running upstream at the same speed covers
the same distance in 12 minutes . What is the speed of the current?
Correct
x + y = (5 * 60)/10 = 30 ——–(1)
and x – y = (5 * 60)/12 = 25 ———
(2)From (1) and (2) , we get
x + y – x + y = 30 – 25 = 5
=> y = 2.5 km/hr.
Incorrect
x + y = (5 * 60)/10 = 30 ——–(1)
and x – y = (5 * 60)/12 = 25 ———
(2)From (1) and (2) , we get
x + y – x + y = 30 – 25 = 5
=> y = 2.5 km/hr.
Question 2 of 25
2. Question
1 points
Two points P and Q are separated from a distance of 200 km. A car leaves from P to
Q at the same time another car leaves from Q to P. The two car meet at the end of 8
hours. If the car travelling from P to Q travels 20km/hr. than the other. Find the
speed of the faster car?
Correct
Let the speed of the car be x km/hr and
(x+20) km/hr.
8x + 8(x+20) = 200
x = 2.5
speed of the faster carr =22.5 km/hr.
Incorrect
Let the speed of the car be x km/hr and
(x+20) km/hr.
8x + 8(x+20) = 200
x = 2.5
speed of the faster carr =22.5 km/hr.
Question 3 of 25
3. Question
1 points
A person takes 10 hours in walking to a place and riding back. He would have
taken 5 hours less by riding both ways.What would be the time he would
take to walk both ways?
Correct
Time taken in walking one way and riding
other way = 10 hours
Time taken in riding both the ways = 5 hours
Time taken in walking one way * 2 = 20 hours – 5 hours = 15 hours
Incorrect
Time taken in walking one way and riding
other way = 10 hours
Time taken in riding both the ways = 5 hours
Time taken in walking one way * 2 = 20 hours – 5 hours = 15 hours
Question 4 of 25
4. Question
1 points
A man ride a bike at a speed of 6 km/hr from point X to point Y and came back
from point Y to point X at the speed of 8 km/hr. What is the ratio between the time
taken by man in riding from X to Y to point Y to X respectively?
Correct
Required ratio = 8 : 6 = 4 : 3
Incorrect
Required ratio = 8 : 6 = 4 : 3
Question 5 of 25
5. Question
1 points
Ritesh drive a car at the speed of 60 km/hr from resort A to resort B. Returning over
the same route , he got stuck in traffic and took an hour longer, also he could drive
only at the speed of 40 km/hr . How many kilometers did he drive each way?
Correct
x /40 – x/60 = 1
=> 20x /2400 = 1
=> x = 120 km
Incorrect
x /40 – x/60 = 1
=> 20x /2400 = 1
=> x = 120 km
Question 6 of 25
6. Question
1 points
The speed of a boat in still water is 8kmph and the speed of current is 5kmph . The
boat starts from point P and rows to point Q and comes back to point P. It takes 16
hours during this journey .Find the distance between the P and Q .
Correct
Between point P and Q = x/(8-5) + x/(8+5)
= 16
=> x = 39km
Incorrect
Between point P and Q = x/(8-5) + x/(8+5)
= 16
=> x = 39km
Question 7 of 25
7. Question
1 points
To reach from point A to point B at 4pm , Anuja will have to travel at an average
speed of 18kmph . She will reach the point B at 3pm if she travels at an average speed
of 24kmph . What will be the average speed of Anuja to reach point B at 2pm ?
Correct
From the ques. we get to know,
x/18 – x/24 = 1
=> x = 72km
Time taken at 18kmph = 72/18 = 4 hours
Therefore ,
speed to cover 72km in 2 hours = 72/2
= 36 kmph
Incorrect
From the ques. we get to know,
x/18 – x/24 = 1
=> x = 72km
Time taken at 18kmph = 72/18 = 4 hours
Therefore ,
speed to cover 72km in 2 hours = 72/2
= 36 kmph
Question 8 of 25
8. Question
1 points
Minal and Dhiraj begin together writing out a novel containing 8190 line. Minal starts
with the first line , writing at the rate of 200 lines per hour , and Dhiraj starts with
the last line , then writes 8189th line and so on , proceeding backward at the rate of 150
lines per hour. At what line will they meet?
Correct
Duration of time of their meet =
8190/(200+150) = 23.4 hr.
Their line of meet = 200 * 23.4 = 4680 line
Incorrect
Duration of time of their meet =
8190/(200+150) = 23.4 hr.
Their line of meet = 200 * 23.4 = 4680 line
Question 9 of 25
9. Question
1 points
A person starts by a car from Kollam to Trivandram and at the same time another
person starts from Trivandram to Kollam by a car . After passing each other they complete their journey in 2 hours and (1/2)hour resp. At what rate does the
second person drives the car if the first car runs at a speed of 40 kmph ?
Correct
Ratio of speeds = √(1/2) : √2
=> S1 : S2 = 1 : 2
If 1 === 40
then, 2 === 80
Therefore , S2 = 80 kmph
Incorrect
Ratio of speeds = √(1/2) : √2
=> S1 : S2 = 1 : 2
If 1 === 40
then, 2 === 80
Therefore , S2 = 80 kmph
Question 10 of 25
10. Question
1 points
Suppose the telegraph poles on a railway track are 30 m apart , how many poles will
be passed by a train in 2 hours if the speed of the train is 90 km an hour ?
Correct
Train travels the dist. = 90 * 2 = 180 km =1,80,000 m
Therefore,
the no. of poles = 180000/30 = 6000 poles
Incorrect
Train travels the dist. = 90 * 2 = 180 km =1,80,000 m
Therefore,
the no. of poles = 180000/30 = 6000 poles
Question 11 of 25
11. Question
1 points
The speeds of Vijaya and Keshav are 30 kmph and 40 kmph . Initially, Keshav is at a point A and Vijaya is at a place B . The distance between A and B is 650 km . Vijaya started her journey 3 hours earlier than Keshav to meet each other . If they meet each other at a place C somewhere in between A and B , then find the distance between C and B.
Correct
In the first 3 hours Vijaya covers 90km, so
rest dist. = 560km
Now, Vijaya and Keshav travels together ,
towards each other.
Time = Dist./Speed = 560/70 = 8hours
Thus ,Vijaya travels total = 3 + 8 = 11 hours
Thus , the dist. traveled by Vijaya = 11 *30 = 330km
Incorrect
In the first 3 hours Vijaya covers 90km, so
rest dist. = 560km
Now, Vijaya and Keshav travels together ,
towards each other.
Time = Dist./Speed = 560/70 = 8hours
Thus ,Vijaya travels total = 3 + 8 = 11 hours
Thus , the dist. traveled by Vijaya = 11 *30 = 330km
Question 12 of 25
12. Question
1 points
A small aeroplane can travel at 400kmph in still air . The wind is blowing at a constant
speed of 40kmph . The total time for a journey against the wind is 120min. What
will be the time in minutes for the return journey with the wind?
Correct
400 – 40 = 360 kmph
Let distance be x km
Take time in hours
=> 120/60 = x/360
=> x = 720 km
Speed of aeroplane with the wind = 440 kmph
Therefore ,
Time taken by aeroplane with the wind =(720/440 ) * 60 = 98.18 min.
Incorrect
400 – 40 = 360 kmph
Let distance be x km
Take time in hours
=> 120/60 = x/360
=> x = 720 km
Speed of aeroplane with the wind = 440 kmph
Therefore ,
Time taken by aeroplane with the wind =(720/440 ) * 60 = 98.18 min.
Question 13 of 25
13. Question
1 points
There are 50 poles with a constant distance between each pole . A car takes 20 sec. to
reach the 10th pole . How much more time will it take to reach the last pole ?
Correct
To reach the 10th pole, the car need to travel 9 poles
9 poles 20 seconds
1 pole (20/9) seconds
To reach the last (20th) pole, the car needs
to travel 19 poles.
49 pole 49 x (20/9) seconds = 108.88 sec.
Therefore,88.8 sec more time required to reach the last pole.
Incorrect
To reach the 10th pole, the car need to travel 9 poles
9 poles 20 seconds
1 pole (20/9) seconds
To reach the last (20th) pole, the car needs
to travel 19 poles.
49 pole 49 x (20/9) seconds = 108.88 sec.
Therefore,88.8 sec more time required to reach the last pole.
Question 14 of 25
14. Question
1 points
A bike travels without stoppages at the rate of 60 kmph and it travels with stoppages at
the rate of 52 kmph. How many minutes does the bike stop?
Correct
Due to stoppages, the bike can cover 8 km
less per hour 60 -52 = 8
Time taken to cover 8 km =(8/60) x 60 = 8 minutes
Incorrect
Due to stoppages, the bike can cover 8 km
less per hour 60 -52 = 8
Time taken to cover 8 km =(8/60) x 60 = 8 minutes
Question 15 of 25
15. Question
1 points
A cat is 50 of its own leaps behind a rat. The cat takes 5 leaps per minute to the rat’s 4 leaps. If the cat and the rat cover 8 m and 5 m per leap resp., what distance will the cat
have to run before it catches the rat?
Correct
Speed of cat = 40m/min.
Speed of rat =20m/min.
Relative speed = 40 – 20 = 20m/min.
Diff. in dist. = 50 * 8 = 400m
Time in catching the rat = 400/20 = 20min.
Dist. traveled in 20 min. = 20 * 40 = 800 m
Incorrect
Speed of cat = 40m/min.
Speed of rat =20m/min.
Relative speed = 40 – 20 = 20m/min.
Diff. in dist. = 50 * 8 = 400m
Time in catching the rat = 400/20 = 20min.
Dist. traveled in 20 min. = 20 * 40 = 800 m
Question 16 of 25
16. Question
1 points
Two trains are running with speed 40 kmph and 60 kmph in the same direction. A man
in the slower train passes by the faster train in 36 seconds. Find the length of faster
train?
Correct
In the same direction speed … 60 -40
=2o kmph
20* 5/18 * 36 =200 mtr
Incorrect
In the same direction speed … 60 -40
=2o kmph
20* 5/18 * 36 =200 mtr
Question 17 of 25
17. Question
1 points
After travelling two hours a train met with an accident due to this it stops for an hour.
After this the train moves at 66(2/3)% speed of its original speed and reaches to
destination 3 hour late. If the accident would occur at 200 km ahead in the same
line then the train reaches only 2.5 hours late. Then find the distance of journey and
the original speed of the train?
Correct
Due to 200km it saves 5hrs.
For 3hrs it has to run 200*2*3 =1200km
66(2/3)% = 2/3
. after………..normal
speed 2 : 3
time 3 : 2
. 3-2 =1.
1 =2 ( train stops for 1 hr out 3hrs. so 3-1
=2)
2 =4
1200/4 = 300kmph
so 2hr*300 = 600km
Now total distance = 1200 +600 = 1800km
Incorrect
Due to 200km it saves 5hrs.
For 3hrs it has to run 200*2*3 =1200km
66(2/3)% = 2/3
. after………..normal
speed 2 : 3
time 3 : 2
. 3-2 =1.
1 =2 ( train stops for 1 hr out 3hrs. so 3-1
=2)
2 =4
1200/4 = 300kmph
so 2hr*300 = 600km
Now total distance = 1200 +600 = 1800km
Question 18 of 25
18. Question
1 points
A man travels a distance in three equal parts. He covers first part at 20 kmph,second part at 40 kmph and third part at 120 kmph. Find the distance if he covers total distance in 20 hrs.
Correct
Distance = average speed * time
Average speed will be….72 kmph
72*20 =1440 km
Incorrect
Distance = average speed * time
Average speed will be….72 kmph
72*20 =1440 km
Question 19 of 25
19. Question
1 points
A person who can walk down a hill at the rate of 6 kmph and climb up the hill at rate
of 4 kmph. He ascends and comes down to his starting point in 5 hrs. how far did he
ascends ?
Correct
First find average speed = 2*6*4/(6+4)
Time = 5hrs
distance = 48/10 * 5 =24
one side distance = 24/2 =12km
Incorrect
First find average speed = 2*6*4/(6+4)
Time = 5hrs
distance = 48/10 * 5 =24
one side distance = 24/2 =12km
Question 20 of 25
20. Question
1 points
A student walks from his house at a speed of 2(1/2)km per hour and reaches his
school 6 minutes late. The next day he increases his speed by 1kmph and reaches
6 minutes before school time. How far is the school from his home?
Correct
S1*S2/difference of speed *(( late +early)/60)
= (5/2 * 7/2)/1 * 12/60= 7/4km
Incorrect
S1*S2/difference of speed *(( late +early)/60)
= (5/2 * 7/2)/1 * 12/60= 7/4km
Question 21 of 25
21. Question
1 points
In covering a distance of 60 km Abhi takes 2 hrs more than Sam. If Abhi triples his
speed then he would take 2 hrs less than Sam. Abhi speed in kmph is ?
Correct
. Abhi triples his speed
. triple…………….normal
speed 3……………………1
time 1…………………..3
. 3 -1 =2
2=4hrs
3=6hrs
so Abhi cover60km in 6hrs
60/6 =10kmph
Incorrect
. Abhi triples his speed
. triple…………….normal
speed 3……………………1
time 1…………………..3
. 3 -1 =2
2=4hrs
3=6hrs
so Abhi cover60km in 6hrs
60/6 =10kmph
Question 22 of 25
22. Question
1 points
Two men start together to walk a certain distance, one at 5 kmph and another at
4 kmph. The former arrives an hour before the latter. Find the distance?
A man covers a distance in downstream at 18 kmph. If the speed of stream is 2 kmph
then find his speed in upstream?
Correct
18 – 2 – 2= 14kmph
Incorrect
18 – 2 – 2= 14kmph
Question 24 of 25
24. Question
1 points
The distance between a thief and a policemen is 300 m. the speed of thief is 12 m/s and the speed of police is 15 m/s. find the distance covered by police to catch the thief?
Correct
300/(15-12) =100sec
15*100 = 1500m
Incorrect
300/(15-12) =100sec
15*100 = 1500m
Question 25 of 25
25. Question
1 points
Two trains of same length passes each other in 36 sec. if the speed of trains are
40 kmph and 20 kmph respectively, then find the length of train?