Online Quiz in Ratio and Proportions For Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Simple Interest and Compound Interest-Test 3
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Simple Interest and Compound Interest-Test 3
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Find the compound interest on 18000 at 20% rate of interest in 1(1/2) years, if compounded half yearly ?
Correct
In half yearly we make rate half and time
double.
So R =20/2 = 10%
T = 3/2 * 2= 3years
So 10% of 18000 = 1800
1800………………1800………………….
1800
. 180……………………18
0
. 180
. 18
= 5400 + 540 + 18 = 5958
Incorrect
In half yearly we make rate half and time
double.
So R =20/2 = 10%
T = 3/2 * 2= 3years
So 10% of 18000 = 1800
1800………………1800………………….
1800
. 180……………………18
0
. 180
. 18
= 5400 + 540 + 18 = 5958
Question 8 of 25
8. Question
1 points
Find the difference between S.I and C.I on Rs 5000 if rate of interest for first year is
10% and 2nd year is 15% and 3rd year is 20%?
If the principal become 6 fold on S.I in 10 years then find in how many years it will be 12 fold?
Correct
P …………………..6P
6P – P = 5P interest
5P = 10years
P = 2years
11 P = 22years
Incorrect
P …………………..6P
6P – P = 5P interest
5P = 10years
P = 2years
11 P = 22years
Question 10 of 25
10. Question
1 points
If the compound interest on a sum at 25% rate of interest is Rs 900 then find the S.I of
3 years at same rate?
Correct
S.I = 25*3 = 75%
C.I = 25% =1/4
4…………..5
4……………5
16…………25
25 -16 = 9
9 = 900
16 = 1600 = principal
So 75% of 1600 =1200
Incorrect
S.I = 25*3 = 75%
C.I = 25% =1/4
4…………..5
4……………5
16…………25
25 -16 = 9
9 = 900
16 = 1600 = principal
So 75% of 1600 =1200
Question 11 of 25
11. Question
1 points
If the difference between Simple Interest and Compound Interest at 10% p.a rate of
interest for 3 years is Rs. 930, then find the Sum.
Correct
On SI, Rate for 3 years=3*10=30%
On CI rate for 3 years – 10%=1/10
10—–11
10—–11
10—–11
1000—-1331
=1331-1000/1000 *100=33.1%
Difference=33.1-30=3.1%
3.1%=930
100%=Rs 30,000
Incorrect
On SI, Rate for 3 years=3*10=30%
On CI rate for 3 years – 10%=1/10
10—–11
10—–11
10—–11
1000—-1331
=1331-1000/1000 *100=33.1%
Difference=33.1-30=3.1%
3.1%=930
100%=Rs 30,000
Question 12 of 25
12. Question
1 points
On a certain rate of interest a sum of Rs 5000 becomes Rs 16,200 in certain years at
compound interest. In half of the time given, this sum will become?
Correct
a————————b—————c
5000—————– X ————16200
———–t——————- t ————
As we have to calculate the sum for half
time, both time period is same, and hence
a:b = b:c
5000:x = x:16200
x=Rs 9000
Incorrect
a————————b—————c
5000—————– X ————16200
———–t——————- t ————
As we have to calculate the sum for half
time, both time period is same, and hence
a:b = b:c
5000:x = x:16200
x=Rs 9000
Question 13 of 25
13. Question
1 points
If a certain sum becomes double in 3 years at certain rate of interest at C.I. Then in
how many years it will become 16 times?
Correct
In C.I P increases like
P——-2P——–4P———8P——–16P
—-3yrs—–3yrs—–3yrs——-3yrs
total=3+3+3+3=12 years
Incorrect
In C.I P increases like
P——-2P——–4P———8P——–16P
—-3yrs—–3yrs—–3yrs——-3yrs
total=3+3+3+3=12 years
Question 14 of 25
14. Question
1 points
Ram invests two sum of money A and B at 10% p.a. and 20% p.a respectively at CI for
2 years. IF the total interest on both the sum is Rs 5350 then find the sum invested in A if the total sum of A and B was Rs 20,000?
Correct
At 10% CI in 2 years=21 %
At 20% Ci in 2 years =44%
and 5350 is 107/4% of 20000, by using
allegation
A B
21 44
107/4
3 1
A=3/4*20000= Rs 15000
Incorrect
At 10% CI in 2 years=21 %
At 20% Ci in 2 years =44%
and 5350 is 107/4% of 20000, by using
allegation
A B
21 44
107/4
3 1
A=3/4*20000= Rs 15000
Question 15 of 25
15. Question
1 points
The compound interest on a certain sum for 2 years at a certain rate of interest is Rs
1025 and Simple Interest on the same sum, same time and same rate of interest is Rs
1,000. Then find the C.I for same sum in 3 years.
Correct
SI for 2 years = Rs 1000 =.> Si 1 year = Rs
500
In the second years Rs 25 is added in CI
(1025-1000) which is 5% of 500
Hence R=5%
5%=500
100%=10000
sum=10000
CI for 3 years= RS 1576.25
Incorrect
SI for 2 years = Rs 1000 =.> Si 1 year = Rs
500
In the second years Rs 25 is added in CI
(1025-1000) which is 5% of 500
Hence R=5%
5%=500
100%=10000
sum=10000
CI for 3 years= RS 1576.25
Question 16 of 25
16. Question
1 points
A sum becomes triple in 6 years at S.I. The same sum will become 19 times in how
many years?
Correct
SI=A-P=> A=3P as sum triples
SI=3P-P=2P in 6 years
In 19 times SI=18 P—54 years (2:6 hence
18=54)
Incorrect
SI=A-P=> A=3P as sum triples
SI=3P-P=2P in 6 years
In 19 times SI=18 P—54 years (2:6 hence
18=54)
Question 17 of 25
17. Question
1 points
A sum of Rs 343 becomes 512 in 3 years at C.I. Find the rate of interest.
Correct
Sum=353; Amount=512
as many year, put that many root i.e
cuberoot(343): cuberoot(512)
7:8
rate=(8-7)/7 *100 =14 (2/7)%
Incorrect
Sum=353; Amount=512
as many year, put that many root i.e
cuberoot(343): cuberoot(512)
7:8
rate=(8-7)/7 *100 =14 (2/7)%
Question 18 of 25
18. Question
1 points
Find the C.I on Rs 20,000 at 10% rate of interest in 2 years if compounded half
yearly. (Approximately)
Correct
Incorrect
Question 19 of 25
19. Question
1 points
A sum of Rs 6,000 was taken as a loan. This is to be repaid in two equal annual
installments. If the rate of interest is 20% compounded annually then find the value
of each installment.
Correct
Formula= x/(1+R/100)^T
x/ (1+20/100)^1 + x/(1+20/100)^2 = 6600
solve and get x=4320
Incorrect
Formula= x/(1+R/100)^T
x/ (1+20/100)^1 + x/(1+20/100)^2 = 6600
solve and get x=4320
Question 20 of 25
20. Question
1 points
If the ratio of difference between CI and SI for 3 years and 2 years is 31:10, then find
the Rate of Interest.
Correct
Sum= A
Interest= B
A——–A———A
———-B———B
———————B
———————C
CI for 3 years=3A+3B+C
SI for 3 years =3A
Diff= 3B+cCI for 2 years=2A+B
SI for 2 years=2A
diff=B
ratio=(3B+C)/B=31/10
B=10; C=1
Rate=C/B=1/10=10%
Incorrect
Sum= A
Interest= B
A——–A———A
———-B———B
———————B
———————C
CI for 3 years=3A+3B+C
SI for 3 years =3A
Diff= 3B+cCI for 2 years=2A+B
SI for 2 years=2A
diff=B
ratio=(3B+C)/B=31/10
B=10; C=1
Rate=C/B=1/10=10%
Question 21 of 25
21. Question
1 points
If a sum amounts to Rs 6000 in 2 years on CI. What will it become after 4 years on
C.I, if the principal amount was Rs 4500?
Correct
a————–b————-c
. 2 years—–2 years
a:b = b:c
4500:6000 = 6000:x
x = 8000
Incorrect
a————–b————-c
. 2 years—–2 years
a:b = b:c
4500:6000 = 6000:x
x = 8000
Question 22 of 25
22. Question
1 points
If Compound Interest on certain sum for 2 years is 352 at some rate of interest and
Simple Interest on same rate for 3 years is 480, then find the sum.
Correct
SI for 1 years= 480/3 =160 (as SI is same
for every year)
SI for 2 years=320
CI for w year=352; diff=32
32=20% of 160
hence r=20%
20%=160
100%=800
Incorrect
SI for 1 years= 480/3 =160 (as SI is same
for every year)
SI for 2 years=320
CI for w year=352; diff=32
32=20% of 160
hence r=20%
20%=160
100%=800
Question 23 of 25
23. Question
1 points
If a sum of RS 27,44,000 becomes Rs 31,76,523 in three years on Compound Interest then find the rate of interest.
Correct
Find the cube root of both numbers. Cube
root-> 3 years
cube root(2744000): cube root(3176523)
140:147
rate=(147-140)/140*100==5
Incorrect
Find the cube root of both numbers. Cube
root-> 3 years
cube root(2744000): cube root(3176523)
140:147
rate=(147-140)/140*100==5
Question 24 of 25
24. Question
1 points
If the difference between Simple Interest and Compound Interest at 20% rate of Interest in 3 years is 5120, then find the sum.
Correct
On SI interest=20% *3 =60%
On CI interest =20%= 1/5
5——-6
5——-6
5——-6
________
125—-216
(216-125)/125*100=72.8%
diff=72.8-60=12.8%
12.8%=5120
100%=40,000
Incorrect
On SI interest=20% *3 =60%
On CI interest =20%= 1/5
5——-6
5——-6
5——-6
________
125—-216
(216-125)/125*100=72.8%
diff=72.8-60=12.8%
12.8%=5120
100%=40,000
Question 25 of 25
25. Question
1 points
Find the Compound Interest on Rs 30,000, if the rate of interest for first year is 5%
second year is 10% and on the third year is 20%
Correct
1st year 5%=1/20————20———21
2nd year 10% =1/10———10———11
3rd year 20% =1/5———–5———-6
——————————–=1000——1386
(1386-1000)/1000*200=38.6%
38.6% of 30000=11580
Incorrect
1st year 5%=1/20————20———21
2nd year 10% =1/10———10———11
3rd year 20% =1/5———–5———-6
——————————–=1000——1386
(1386-1000)/1000*200=38.6%
38.6% of 30000=11580