Online exam in Ratio and Proportions For Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Simple Interest and Compound Interest-Test 1
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Simple Interest and Compound Interest-Test 1
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Out of a sum of Rs 850, a part was lent at 6% SI and the other at 12% SI. If the
interest on the first part after 2 years is equal to the interest on the second part after
4 years, then the second sum is
Correct
Let the first part be x then second part be
850-x.
(x*6*2)/100 = [(850-x)*12*4]/100
x= 850*4 -4x
5x=850*4
x=680
Then second part 850-680=Rs 170.
Incorrect
Let the first part be x then second part be
850-x.
(x*6*2)/100 = [(850-x)*12*4]/100
x= 850*4 -4x
5x=850*4
x=680
Then second part 850-680=Rs 170.
Question 2 of 25
2. Question
1 points
A sum of Rs. 550 was taken as a loan. This is to be paid back in two equal installments. If the rate of interest be 20% compounded annually, then the value of each installment is :
Correct
Let x = equal installment at the end of one
year( rate% annually) .
Now 1st year,
P =550,
Interest = (550*20*1)/100 = 110.
Now, at the beginning of 2nd year,
P =550 + 110 – x
Interest at the end of 2nd year,
= [(660 – X) *20*1]/100 = 132 –x/5.
Hence,total installment,
2x = 550 + 110 + 132 – x/5
2x + x/5= 792
x = 360.
Incorrect
Let x = equal installment at the end of one
year( rate% annually) .
Now 1st year,
P =550,
Interest = (550*20*1)/100 = 110.
Now, at the beginning of 2nd year,
P =550 + 110 – x
Interest at the end of 2nd year,
= [(660 – X) *20*1]/100 = 132 –x/5.
Hence,total installment,
2x = 550 + 110 + 132 – x/5
2x + x/5= 792
x = 360.
Question 3 of 25
3. Question
1 points
A certain sum of money amounts to Rs.1300 in 2 years and to Rs. 1525 in 3.5 years. Find the sum and the rate of interest.
Correct
1525-1300= 225 for 1.5 yrs (3.5-2)
so for one yr 225/1.5= 150
then for 2 yrs interest is 150+150=300
Then principal 1300-300=1000.
Now 150/1000*100= 15%
Incorrect
1525-1300= 225 for 1.5 yrs (3.5-2)
so for one yr 225/1.5= 150
then for 2 yrs interest is 150+150=300
Then principal 1300-300=1000.
Now 150/1000*100= 15%
Question 4 of 25
4. Question
1 points
The simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half
the compound interest on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed
on simple interest is:
Correct
CI =[4000 *(1 + 10/100)2 – 4000]
=4000*11/10*11/10 – 4000
=Rs840.
Then Sum in SI 420 (ie840/2)=
(P*3*8)/100
=Rs1750.
Incorrect
CI =[4000 *(1 + 10/100)2 – 4000]
=4000*11/10*11/10 – 4000
=Rs840.
Then Sum in SI 420 (ie840/2)=
(P*3*8)/100
=Rs1750.
Question 5 of 25
5. Question
1 points
A Woman took a loan of Rs. 15,000 to purchase a mobile. She promised to make
the payment after three years. The company charges CI at 20% per annum for the same.
But, suddenly the company announces the rate of interest as 25% per annum for the
last one year of the loan period. What extra amount she has to pay due to the announcement of new rate of interest?
The ratio of the amount for two years under compound interest annually and for one
year under simple interest is 6:5. When the rate of interest is same, then the value of
rate of interest is:
An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but he
includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging
an interest of 10%, the effective rate of interest becomes:
Correct
Let the sum be Rs. 100. Then,
S.I. for first 6 months = 100*10*1/100*2
=Rs5
S.I. for last 6 months = 105*10*1/100* 2
=Rs5.25
So, amount at the end of 1 year = Rs. (100
+ 5 + 5.25) = Rs. 110.25
Effective rate = (110.25 – 100) = 10.25%
Incorrect
Let the sum be Rs. 100. Then,
S.I. for first 6 months = 100*10*1/100*2
=Rs5
S.I. for last 6 months = 105*10*1/100* 2
=Rs5.25
So, amount at the end of 1 year = Rs. (100
+ 5 + 5.25) = Rs. 110.25
Effective rate = (110.25 – 100) = 10.25%
Question 8 of 25
8. Question
1 points
A person borrows Rs. 3000 for 2 years at 5% p.a. simple interest. He immediately lends it to another person at 6 ¼ %p.a for 2 years. Find his gain in the transaction per year.
Correct
Gain in 2 yrs =[(3000*25/4*2/100)-
(3000*2*5/100)] 375-300=75.
Gain in 1yr=75/2=37.5
Incorrect
Gain in 2 yrs =[(3000*25/4*2/100)-
(3000*2*5/100)] 375-300=75.
Gain in 1yr=75/2=37.5
Question 9 of 25
9. Question
1 points
If the difference between CI and SI earned on a certain amount at 20% pa at the end of
3 years is Rs.640, find out the principal.
Correct
SI-CI for 3 yrs =Pr2/1003*(300+r)
640=P*202/1003*320
640=(P*20*20/100*100*100)*320
P=Rs5000
Incorrect
SI-CI for 3 yrs =Pr2/1003*(300+r)
640=P*202/1003*320
640=(P*20*20/100*100*100)*320
P=Rs5000
Question 10 of 25
10. Question
1 points
If the simple interest on a certain sum of money is 4/25 of the sum and the rate per
cent equals the number years, then the rate of interest per annum is:
Correct
Let the principal be Rs x.
Then the SI =4/25x
Rate of interest = Time
r= (100*4/25x)/ x*r
r2 =400/25
r=20/5=4%
Incorrect
Let the principal be Rs x.
Then the SI =4/25x
Rate of interest = Time
r= (100*4/25x)/ x*r
r2 =400/25
r=20/5=4%
Question 11 of 25
11. Question
1 points
A sum of Rs. 10,000 is borrowed at 8% per annum compounded annually. If the
amount is to be paid in three equal installments, the annual installment will be
Correct
Let each installment be x,
10000=x/(1+8/100) + x/(1+8/100)2 +
x/(1+8/100)3
10000=x{25/27 + (25/27) 2 + (25/27) 3}
=x*25/27(1 + 25/27 + 625/729)
=25x/27 (2029/729)
x =3880.335
Incorrect
Let each installment be x,
10000=x/(1+8/100) + x/(1+8/100)2 +
x/(1+8/100)3
10000=x{25/27 + (25/27) 2 + (25/27) 3}
=x*25/27(1 + 25/27 + 625/729)
=25x/27 (2029/729)
x =3880.335
Question 12 of 25
12. Question
1 points
A sum was put at simple interest at a certain rate for 5 years. Had it been put at
2% higher rate, it would have fetched Rs. 450 more. Find the sum?
Stephen borrowed some money at 6% for the first 4 years, 8% for the next 6 years
and 11% for the period beyond 2 years. If the total interest paid by him at the end of
eleven years is Rs 5640, how much money did he borrow?
Correct
Let the sum be P. Then,
(P*6*4/100) + (P*8*6/100) +
(P*11*2/100)=5640.
24P/100+48P/100+22P/100=5640.
94P/100=5640==>P=6000.
Incorrect
Let the sum be P. Then,
(P*6*4/100) + (P*8*6/100) +
(P*11*2/100)=5640.
24P/100+48P/100+22P/100=5640.
94P/100=5640==>P=6000.
Question 14 of 25
14. Question
1 points
A financier lend money at simple interest, but he includes the interest every six
months for calculating the principal. If he is changing an interest of 10%, the effective
rate of interest becomes?
Correct
Let the sum be Rs. 100. Then,
S.I. for first 6 months = (100 * 10 * 1/2)/
100] = Rs.5
Next 6 months 10% of 5 is Rs 2 is added.
S.I. for last 6 months =Rs.[(102 * 10 *
1/2)/100] = Rs.5.25
So, amount at the end of 1 year = Rs. (100 + 5 + 5.25) = Rs. 110.25
R = (110.25 – 100) = 10.25%
Incorrect
Let the sum be Rs. 100. Then,
S.I. for first 6 months = (100 * 10 * 1/2)/
100] = Rs.5
Next 6 months 10% of 5 is Rs 2 is added.
S.I. for last 6 months =Rs.[(102 * 10 *
1/2)/100] = Rs.5.25
So, amount at the end of 1 year = Rs. (100 + 5 + 5.25) = Rs. 110.25
R = (110.25 – 100) = 10.25%
Question 15 of 25
15. Question
1 points
Ragav purchases a coat for Rs.2400 cash or for Rs.1000 cash down payments and two
monthly installments of Rs.800 each. Find the rate of interest.
Correct
Amount as a principal for 2 month = 2400
– 1000 = 1400
At the rate of r% per annum after 2 months,
Rs.1400 will amount to Rs 1400 +
(1400*r*2/100*12)
Total amount for 2 installments at the end
of second month
Rs800+(800+(800*r*1/100*12))
Then 1400 + 2800*r/1200=1600+
800*r/1200
R=120%
Incorrect
Amount as a principal for 2 month = 2400
– 1000 = 1400
At the rate of r% per annum after 2 months,
Rs.1400 will amount to Rs 1400 +
(1400*r*2/100*12)
Total amount for 2 installments at the end
of second month
Rs800+(800+(800*r*1/100*12))
Then 1400 + 2800*r/1200=1600+
800*r/1200
R=120%
Question 16 of 25
16. Question
1 points
The difference between simple interest and compound interest on Rs. 1200 for one year
at 10% per annum reckoned half-yearly is:
Correct
SI=1200*10*1/100=120
CI half yearly ={1200*(1+5/100)2 –
1200}=123
Difference =123-120=3
Incorrect
SI=1200*10*1/100=120
CI half yearly ={1200*(1+5/100)2 –
1200}=123
Difference =123-120=3
Question 17 of 25
17. Question
1 points
A borrows 5000 at simple interest. At the end of 3 years, he again borrows 3000 and
finally pays 2340 as interest after 6 years from the time he made the first borrowing.
Find the rate of interest per annum.
Correct
Let r be the rate of interest
5000*3x/100 + 8000*3x/100 = 2340
150x + 240x = 2340
X = 6
Incorrect
Let r be the rate of interest
5000*3x/100 + 8000*3x/100 = 2340
150x + 240x = 2340
X = 6
Question 18 of 25
18. Question
1 points
Arav fixes the rate of interest 5% per annum for first 3 years and for the next 4 years 6 percent per annum and for the period beyond 7 years, 7 percent per annum. If Mr. Kumar lent out Rs.2500 for 11 years, find the total interest earned by him?
Correct
5% for 3 years = 15%
6% for 4 years = 24%
7.5% for 4 years = 28%
67% of 2500 = 1675
Incorrect
5% for 3 years = 15%
6% for 4 years = 24%
7.5% for 4 years = 28%
67% of 2500 = 1675
Question 19 of 25
19. Question
1 points
A certain sum of money amounts to rupees 2900 at 4% per annum in 4 years. In how
many years will it amount to rupees 5000 at the same rate?
Correct
2900 = p + p*(4/100)*4, p = 2500
5000 = 2500 + 2500*(4/100)*t
5000=2500+100t
t =25
Incorrect
2900 = p + p*(4/100)*4, p = 2500
5000 = 2500 + 2500*(4/100)*t
5000=2500+100t
t =25
Question 20 of 25
20. Question
1 points
Rs.100 doubled in 5 years when compounded annually. How many more
years will it take to get another Rs.200 compound interest?
Correct
Rs.100 invested in compound interest
becomes Rs.200 in 5 years.
The amount will double again in another 5
years.
i.e., the amount will become Rs.400 in
another 5 years.
So, to earn another Rs.200 interest, it will
take another 5 years.
Incorrect
Rs.100 invested in compound interest
becomes Rs.200 in 5 years.
The amount will double again in another 5
years.
i.e., the amount will become Rs.400 in
another 5 years.
So, to earn another Rs.200 interest, it will
take another 5 years.
Question 21 of 25
21. Question
1 points
Mosses invested Rs. 20,000 in a scheme at simple interest @ 15% per annum. After
three years he withdrew the principal amount plus interest and invested the entire amount in another scheme for two years, which earned him compound interest @ 12% per annum. What would be the total interest earned by Mosses at the end of 5
years?
Correct
SI= 20,000*15*3/100=9000
Amount=20,000+9000=29,000
Now CI= 29,000*(1+12/100)2 = 29,000 *
28/25 * 28/25 = 36,377.6
A-P=36, 377.6-29000=7377.6
After 5yrs 7377.6+9000=16,377.6
Incorrect
SI= 20,000*15*3/100=9000
Amount=20,000+9000=29,000
Now CI= 29,000*(1+12/100)2 = 29,000 *
28/25 * 28/25 = 36,377.6
A-P=36, 377.6-29000=7377.6
After 5yrs 7377.6+9000=16,377.6
Question 22 of 25
22. Question
1 points
A certain sum is invested for certain time. It amounts to Rs. 600 at 10% per annum.
But when invested at 5% per annum, it amounts to Rs. 400. Find the time.
Correct
600-P=P*10*t/100 —>1===>6000-10P=Pt
400-P=P*5*t/100—->2===>8000-20P=Pt
Equate 1 and 2 6000-10P=8000-
20P==>P=200
Substitute P in 1 then
400=200*5*t/100==>40yrs.
Incorrect
600-P=P*10*t/100 —>1===>6000-10P=Pt
400-P=P*5*t/100—->2===>8000-20P=Pt
Equate 1 and 2 6000-10P=8000-
20P==>P=200
Substitute P in 1 then
400=200*5*t/100==>40yrs.
Question 23 of 25
23. Question
1 points
A lent Rs. 8000 to B for 2 years and Rs 6000 to C for 4 years on simple interest at
the same rate of interest and received Rs 1840 in all from both of them as interest.
The rate of interest per annum is
Correct
rate of interest be r%
Then
8000*2*R/100 + 6000*4*R/100 = 1840
160R+240R = 1840
400R = 1840
R = 4.6 % p.a
Incorrect
rate of interest be r%
Then
8000*2*R/100 + 6000*4*R/100 = 1840
160R+240R = 1840
400R = 1840
R = 4.6 % p.a
Question 24 of 25
24. Question
1 points
A Man lends Rs. 1540 for five years and Rs. 1800 for four years. If he gets Rs. 1788
as interest on both amounts, what is the rate of interest ?
Correct
Let the interest rate be r%
We know that,
S.I = PTR/100
=> (1540 x 5 x r)/100 + (1800 x 4 x r)/100
= 1788
=> r = 178800/14900 = 12%
Incorrect
Let the interest rate be r%
We know that,
S.I = PTR/100
=> (1540 x 5 x r)/100 + (1800 x 4 x r)/100
= 1788
=> r = 178800/14900 = 12%
Question 25 of 25
25. Question
1 points
If a sum of Rs.8000 lended for 20% per annum at compound interest then the sum
of the amount will be Rs.13824 in
Correct
P = Rs.8000, R = 20% per annum
P(1 + R/100)n
Rs.13824 = 8000 * (1 + 20/100)n
(12/10)3 = (12/10)n
n=3
Incorrect
P = Rs.8000, R = 20% per annum
P(1 + R/100)n
Rs.13824 = 8000 * (1 + 20/100)n
(12/10)3 = (12/10)n
n=3