Ratio and Proportions
Online exam in Ratio and Proportions For Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSCCSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Ratio and ProportionsTest 3
Quizsummary
0 of 25 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
Information
Subject : Quantitative Aptitude
Chapter : Ratio and Proportion Test 3
Questions : 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 25 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 QUNTITATIVE APTITUDE 0%

Thanks for participating in online mock test
Regards
Mock test Team
Give feedback for more requirement for Mock test
At
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
 Answered
 Review

Question 1 of 25
1. Question
1 pointsDivide Rs.2340 into three parts, such that first part be double that of second part and
second part be 1/3 of the third part.Find the Third part amount?Correct
First: Second: Third = 2:1:3
Third part = 3*2340/6 = 1170Incorrect
First: Second: Third = 2:1:3
Third part = 3*2340/6 = 1170 
Question 2 of 25
2. Question
1 pointsThe ratio of income of A and B is 2:3. The sum of their expenditure is Rs.8000 and the
amount of savings of A is equal to the amount of expenditure of B.What is the their ratio
of sum of income to their sum of savings?Correct
2IE + E = 8000
I = 4000
Sum of their Income = 5*I = 5*4000 = 20,000
Sum of their Savings = 200008000 = 12,000
20000:12000 = 5:3Incorrect
2IE + E = 8000
I = 4000
Sum of their Income = 5*I = 5*4000 = 20,000
Sum of their Savings = 200008000 = 12,000
20000:12000 = 5:3 
Question 3 of 25
3. Question
1 pointsThere are 2 containers of equal capacity. The ratio of milk to water in the first container
is 4:5 and in the second container is 3:7.If they are mixed up then the ratio of milk to water in the mixture will beCorrect
4+5 = 9=> 40:50
3+7 = 10=> 27:63
40+27 : 50:63 = 67:113Incorrect
4+5 = 9=> 40:50
3+7 = 10=> 27:63
40+27 : 50:63 = 67:113 
Question 4 of 25
4. Question
1 pointsThere are two numbers. When 25% of the first number is added to the second number,
the resultant number is 1.5times th first number.What is the ratio of 1st number to the
2nd number ?Correct
A+25/100 + B = 1.5A
A/4 + B = 15A/10
10A+40B/40 =60A/40
10A+40B = 60A
50A = 40B
A/B = 4/5Incorrect
A+25/100 + B = 1.5A
A/4 + B = 15A/10
10A+40B/40 =60A/40
10A+40B = 60A
50A = 40B
A/B = 4/5 
Question 5 of 25
5. Question
1 pointsA bag contains 10p,25p and Rs50p coins in the ratio of 5:2:1 respectively. If the total
money in the bag is Rs.120.Find the number of 25p coins in that bag?Correct
10*5 : 25*2 : 50*1 = 50:50:50 = 1:1:1
120/3 = Rs.40
Rs. 1 = 4
Rs.40 = 4*40 = 160 coinsIncorrect
10*5 : 25*2 : 50*1 = 50:50:50 = 1:1:1
120/3 = Rs.40
Rs. 1 = 4
Rs.40 = 4*40 = 160 coins 
Question 6 of 25
6. Question
1 pointsThe ratio of Ganesh’s age and his mother’s age is 5:12.The difference of their ages is
21.The ratio of their ages after 4 years will beCorrect
12x – 5x = 21
7x = 21
X = 3
5:12 = 15:36
After 4 years = 19:40Incorrect
12x – 5x = 21
7x = 21
X = 3
5:12 = 15:36
After 4 years = 19:40 
Question 7 of 25
7. Question
1 pointsThe ratio of students of three classes is 2:3:4. If 12 students are increased in each classes then their ratio turns into 13:18:23. What was the total number of students in all the three classes originally ?
Correct
50:75:100
15 students increased
65:90:115 => 13:18 :23
Total no of students = 50+75+100 = 225Incorrect
50:75:100
15 students increased
65:90:115 => 13:18 :23
Total no of students = 50+75+100 = 225 
Question 8 of 25
8. Question
1 pointsRavi and Govind have money in the ratio 5 : 12 and Govind and Kiran also have money
in the same ratio 5 : 12. If Ravi has Rs. 500, Kiran hasCorrect
Ravi : Kiran = 5/12* 5/12 = 25/144
Kiran = 144*500/25 = 2880Incorrect
Ravi : Kiran = 5/12* 5/12 = 25/144
Kiran = 144*500/25 = 2880 
Question 9 of 25
9. Question
1 pointsA town with a population of 1000 has provision for 30days, after 10 days 600 more men
added, how long will the food last at the same rate ?Correct
1000*20/1600 = 12 1/2 days
Incorrect
1000*20/1600 = 12 1/2 days

Question 10 of 25
10. Question
1 pointsA man spends Rs.2480 to buy lunch box Rs.120 each and bottles at Rs.80 each,What will
be the ratio of maximum number of bottles to lunch box are bought ?Correct
13*80+ 12*120 = 1040+1440 = 2480
Incorrect
13*80+ 12*120 = 1040+1440 = 2480

Question 11 of 25
11. Question
1 pointsWhen X is subtracted from the number 9,15 an 27,the remainders are in continued proportion.what is the value of X?
Correct
Incorrect

Question 12 of 25
12. Question
1 pointsThe 4th proportional to 5,8,15 is
Correct
here,let the 4th proportional be X
then,5:8::15:X
product of extremes = product of means
X=120/5=24
Incorrect
here,let the 4th proportional be X
then,5:8::15:X
product of extremes = product of means
X=120/5=24

Question 13 of 25
13. Question
1 pointsThe mean proportional between 234 and 104 is
Correct
mean proportional between 234 and 104
$=\sqrt{234\times 104}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\sqrt{2\times 13\times 9\times 13\times 8}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=4\times 13\times 3=156$Incorrect
mean proportional between 234 and 104
$=\sqrt{234\times 104}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\sqrt{2\times 13\times 9\times 13\times 8}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=4\times 13\times 3=156$ 
Question 14 of 25
14. Question
1 pointsThe 3rd proportional to 0.36 and 0.48 is
Correct
here,let 3rd proportional be X
then,0.36:0.48::0.48:X
X=0.48*0.48/0.36=0.64
Incorrect
here,let 3rd proportional be X
then,0.36:0.48::0.48:X
X=0.48*0.48/0.36=0.64

Question 15 of 25
15. Question
1 pointsThe ratio of 3rd proportional to 12 and 30 and the mean proportional between 9 and 25 is
Correct
here,let 3rd proportional be X
then,12:30::30:X
X=900/12=75
men proportional=
$=\sqrt{9\times 25}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\sqrt{225=15}$required ratio = 75:15=5:1
Incorrect
here,let 3rd proportional be X
then,12:30::30:X
X=900/12=75
men proportional=
$=\sqrt{9\times 25}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\sqrt{225=15}$required ratio = 75:15=5:1

Question 16 of 25
16. Question
1 pointsRs 73689 are divided between A and B in the ratio 4:7.what is the difference between thrice share of A and twice share of B?
Correct
2*share of B3*share of A=2*7/113*4/11=2/11=2/11*73689=13398
Incorrect
2*share of B3*share of A=2*7/113*4/11=2/11=2/11*73689=13398

Question 17 of 25
17. Question
1 pointsA sum of Rs 221 is divided among X,Y and Z such that X gets Rs 52 more than Y.Y gets Rs 20 more than Z.the ratio of the shares of X,Y and Z is
Correct
here,221 is divided among X,Y and Z
let Z gets Rs a
then, Y gets Rs a+26 and X gets Rs a+78
then,a+a+26+a+78=221
3a+104=221
a=39
so, share of Z=Rs39
Y=39+26=Rs65
X=39+78=Rs117
required ratio = 117:65:39=9:5:3
Incorrect
here,221 is divided among X,Y and Z
let Z gets Rs a
then, Y gets Rs a+26 and X gets Rs a+78
then,a+a+26+a+78=221
3a+104=221
a=39
so, share of Z=Rs39
Y=39+26=Rs65
X=39+78=Rs117
required ratio = 117:65:39=9:5:3

Question 18 of 25
18. Question
1 pointsA particular sum was divided among A,B and C in the ratio of 2:6:7,if the amount received by A was Rs4908,what was the difference between the amounts received by B and C?
Correct
here,A:B:C=2:6:7
amount received by A=Rs4908
difference between the amounts received by B and C=76/2*4908=Rs2454
Incorrect
here,A:B:C=2:6:7
amount received by A=Rs4908
difference between the amounts received by B and C=76/2*4908=Rs2454

Question 19 of 25
19. Question
1 pointsThe cost of making an article is divided between materials , labour and overheads in the ratio of 3:4:1.if the materials cost is Rs234,then the labour cost is
Correct
here,M:L:O=3:4:1
total materials cost=Rs234
i.e. 3=234
1=234/3=78
labour cost = respective ratio *78=4*78=Rs312
Incorrect
here,M:L:O=3:4:1
total materials cost=Rs234
i.e. 3=234
1=234/3=78
labour cost = respective ratio *78=4*78=Rs312

Question 20 of 25
20. Question
1 pointsA certain amount was to be distributed among A,B and C in the ratio 2:3:4,but was erroneously distributed in the ratio of 7:2:5.as a result of this,B got Rs40 less.what is the amount?
Correct
here,A:B:C=2:3:4
but erroneously distributed=7:2:5
difference in ratio of B=32=1
but the given difference is Rs40
total amount=(2+3+4)*40=Rs360
Incorrect
here,A:B:C=2:3:4
but erroneously distributed=7:2:5
difference in ratio of B=32=1
but the given difference is Rs40
total amount=(2+3+4)*40=Rs360

Question 21 of 25
21. Question
1 pointsAn amount of money is to divided among P,Q and R in the ratio of 3:5:7,if the amount received by R is Rs4000 more than the amount received by Q,what will be total amount received by P and Q together?
Correct
here,P:Q:R=3:5:7
difference in the ratio between R and Q=Rs4000
75=4000
2=4000
1=Rs2000
amount received by P and Q together=(3+5)*2000=Rs16000
Incorrect
here,P:Q:R=3:5:7
difference in the ratio between R and Q=Rs4000
75=4000
2=4000
1=Rs2000
amount received by P and Q together=(3+5)*2000=Rs16000

Question 22 of 25
22. Question
1 pointsThe ages of mira,tina and sania are in the ratio of 6:4:7.if the sum of their ages is 34 yr,what is sania’s age?
Correct
here,M:T:S=6:4:7
now,sum of their ages = 34yr
let their ages be 6x,4x and 7x
so, 6x+4x+7x=34
17x=34
x=34/17=2
sania’s age=2*7=14yr
Incorrect
here,M:T:S=6:4:7
now,sum of their ages = 34yr
let their ages be 6x,4x and 7x
so, 6x+4x+7x=34
17x=34
x=34/17=2
sania’s age=2*7=14yr

Question 23 of 25
23. Question
1 pointsMr.Pandit owned 950 gold coins all of which is distributed among his 3 daughters lalita,amita and neeta.lalita gave 25 gold coins to her husband , amita donated 15 gold coins and neeta made jewellery out coins of 30 gold coins.the new ratio of the coins left with them 20:73:83.how many gold coins is amita receive from pandit ?
Correct
here,L:A:N=20:73:83
let X be ratio
20X+25+73X+15+83X+30=950
176X=70=950
X=880/176=5
gold coins received by amita from pandit=5*73+15=`380
Incorrect
here,L:A:N=20:73:83
let X be ratio
20X+25+73X+15+83X+30=950
176X=70=950
X=880/176=5
gold coins received by amita from pandit=5*73+15=`380

Question 24 of 25
24. Question
1 pointsA sum of money is divided among A,B,C and D in the ratio of 2:3:7:11.if the share of C is Rs2755 more money by B and D together?
Correct
here,A:B:C:D=2:3:7:11
difference in ratio of C and A=72=5
5=2755 = 1=551
total amount B and D together = (3+11)*551=Rs7714
Incorrect
here,A:B:C:D=2:3:7:11
difference in ratio of C and A=72=5
5=2755 = 1=551
total amount B and D together = (3+11)*551=Rs7714

Question 25 of 25
25. Question
1 pointsA sum of money is to be divided among 4 persons in the ratio of 2:3:4:5.out of the 4 one person gets Rs200 more than the other and Rs100 less than another.what is the sum?
Correct
here,54=100 = 1=100
42=200 = 2=200 = 1=100
total sum = (2+3+4+5)*100=14*100=Rs1400
Incorrect
here,54=100 = 1=100
42=200 = 2=200 = 1=100
total sum = (2+3+4+5)*100=14*100=Rs1400
Online Exam
Ekvij provides online exam in Quantitative Aptitude, Reasoning, English,Computers,General Knowledge for the preparation of IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSCCSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT