Online Quiz in Percentage For Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Percentage-Test 8
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Percentage- Test 8
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Mr Yadav spends 80% of his monthly salary on consumable items and 50% of the remaining on the clothes and transport.he saves the remaining amount.if his savings at the end of the year are Rs 5370,how much amount per month he would have spent on clothes and transport?
Correct
Incorrect
Question 2 of 25
2. Question
1 points
405 sweets were distributed among the children in such a way that the number of sweets received by each child is 20% of the total number of children.how many sweets did each child receive?
Correct
Incorrect
Question 3 of 25
3. Question
1 points
Akash scored 73 marks in subject A.he scored 56% marks in subject B X marks in subject C.maximum marks obtained by akash in all the three subject together was 54% and maximum marks of each subject is 150.how many marks did he scored in subject C?
Correct
here, marks obtained in subject A=73,subject B=56% and subject C=X
total marks obtained =3x150x54/100=243
now, 73+150+56/100+ X=243
73+84+X=243
X=86 = subject C
Incorrect
here, marks obtained in subject A=73,subject B=56% and subject C=X
total marks obtained =3x150x54/100=243
now, 73+150+56/100+ X=243
73+84+X=243
X=86 = subject C
Question 4 of 25
4. Question
1 points
In order to pass in an exam,a student is required to get 342 marks out of the aggregate marks. neha got 266 marks and was declare fail by 8%.what is maximum passing percentage of the exam?
Correct
here,required marks to pass the exam=342
marks got by neha=266
difference=342-266=76
but this is 8% of total marks
1%=76/8 and 100%=76/8 x 100=950
maximum marks =950
now,passing percentage=342/950×100=36%
Incorrect
here,required marks to pass the exam=342
marks got by neha=266
difference=342-266=76
but this is 8% of total marks
1%=76/8 and 100%=76/8 x 100=950
maximum marks =950
now,passing percentage=342/950×100=36%
Question 5 of 25
5. Question
1 points
Raman scored 456 maks in an exam and sita got 54% marks in the same exam, which is 24 marks less than raman.if the minimum passing marks in the exam is 34%,than how more much did raman scored than the minimum passing marks?
Correct
here, sita’s marks = 456-24=432
let the maximum marks for the exam be X
then,X x 5/100=432
X=800
now,minimum passing marks=800×34/100=272
difference=456-272=184
Incorrect
here, sita’s marks = 456-24=432
let the maximum marks for the exam be X
then,X x 5/100=432
X=800
now,minimum passing marks=800×34/100=272
difference=456-272=184
Question 6 of 25
6. Question
1 points
In an exam,raman scored 25 marks less than rohit. rohit scored 45 more than sonia.rohan scored 75 marks which is 10 more than sonia.ravi’s score is 50 less than maximum marks of the test.what approximate percentage of marks did ravi score in the exaM,IF he gets 34 marks more than raman?
Correct
here, marks obtained by rohan=75, sonia=65, rohit=65+45=110, ravi=85+34=119
maximum marks=119+50=169
therefore,required percent =119/169×100 = 70%
Incorrect
here, marks obtained by rohan=75, sonia=65, rohit=65+45=110, ravi=85+34=119
maximum marks=119+50=169
therefore,required percent =119/169×100 = 70%
Question 7 of 25
7. Question
1 points
In a test minimum passing percentage percentage for girls an boys is 30% and 45%.A boy scored 280 marks an failed by 280 marks .how many more marks did a girl require to pass in the test if she scored 180 marks ?
Correct
here, passing marks for boys=280+80=360
this is 45% of total marks = X x 45/100=360
X=800
so,passing marks for girls =800×30/100=240
required difference=240-108=132
Incorrect
here, passing marks for boys=280+80=360
this is 45% of total marks = X x 45/100=360
X=800
so,passing marks for girls =800×30/100=240
required difference=240-108=132
Question 8 of 25
8. Question
1 points
In an entrance exam,Seema scored 56% marks ,nitya scored 923 marks and meena scored 634 marks .The maximum mark of the exam are 875.what are the average marks scored by all the 3 girls together?
Correct
here, marks scored by seema=975 x 56/100 = 490
nitya = 975 x 92/100 = 805
meena = 634
total average marks =805+634+490/3=1929/3=643
Incorrect
here, marks scored by seema=975 x 56/100 = 490
nitya = 975 x 92/100 = 805
meena = 634
total average marks =805+634+490/3=1929/3=643
Question 9 of 25
9. Question
1 points
six-eleventh of a number is equal to 22% of second number,second number is equal to 1/4th of the 3rd number.the value of 3rd number is 2400.what is the 45% of the first number?
Correct
here, value of 3rd number=2400
second number=1/4 x 2400= 600
let the first number be X
then,6/11 x X=22/100 x 600
6/11 x X=132
X=132 x 11/6=242
now,45% of this number=45/100 x 242=108.9
Incorrect
here, value of 3rd number=2400
second number=1/4 x 2400= 600
let the first number be X
then,6/11 x X=22/100 x 600
6/11 x X=132
X=132 x 11/6=242
now,45% of this number=45/100 x 242=108.9
Question 10 of 25
10. Question
1 points
In an exam,ritiz scored 52% marks, sunil scored 64% marks and ravi 74% of marks .the maximum of the exam are 750.what are the average marks scored by all the 3 boys together?
Correct
here,marks scored by ritiz = 750 x 52/100=390
sunil=750 x 64/400 = 480
ravi=750 x 74/100 = 555
average score=390+480+555/3=1425/3=475
Incorrect
here,marks scored by ritiz = 750 x 52/100=390
sunil=750 x 64/400 = 480
ravi=750 x 74/100 = 555
average score=390+480+555/3=1425/3=475
Question 11 of 25
11. Question
1 points
Puneet scored 175 marks in a test and failed by 35 marks.if the passing percentage of the test is 35%,then what are the maximum marks of the test?
Correct
here,passing marks for exam = 175+35=210
let the maximum marks be X
then,X x 35/100=210
X=600
Incorrect
here,passing marks for exam = 175+35=210
let the maximum marks be X
then,X x 35/100=210
X=600
Question 12 of 25
12. Question
1 points
In a test, minimum passing percentage for girls and boys is 35% and 40%.A boy scored 483 marks and failed by 117 marks.what are the minimum passing marks for girls?
Correct
here,passing marks for boys = 483+117=600
let the maximum marks be X
then,X x 40/100=600
X=15 x 100 = 1500
so,passing marks for girls=1500 x 35/100 = 525
Incorrect
here,passing marks for boys = 483+117=600
let the maximum marks be X
then,X x 40/100=600
X=15 x 100 = 1500
so,passing marks for girls=1500 x 35/100 = 525
Question 13 of 25
13. Question
1 points
A candidate appearing for an exam has to secure 35% marks to pass.but he secured only 40 marks and failed by 30 marks.what would be the maximum marks of the test?
Correct
here,passing marks for any candidate=40+30=70
let the total marks be X
then,X x 35/100=70
X=200
Incorrect
here,passing marks for any candidate=40+30=70
let the total marks be X
then,X x 35/100=70
X=200
Question 14 of 25
14. Question
1 points
Two candidates fought an election.one of them got 64% of the total votes polled and won with 992 votes.what was the total number of votes polled?
Correct
here,only two candidates fought in election
hence,if one got 64% of the votes
then,second candidate got (100-64)% vote=36%
difference=64-36=28%
now,28%=992
1%=992/28
100%=992/28×100=3543
Incorrect
here,only two candidates fought in election
hence,if one got 64% of the votes
then,second candidate got (100-64)% vote=36%
difference=64-36=28%
now,28%=992
1%=992/28
100%=992/28×100=3543
Question 15 of 25
15. Question
1 points
two numbers are less than the third number by 50%and 54%.by how much percent is the second number less than the first number?
Correct
let the third number be 100
first number=100 x (100-50)/100 = 50
second number=100 x (100-54)/100 = 46
therefore,required percentage=54-46/54 x 100
=8/54 x 100=800/54
=14.81%
Incorrect
let the third number be 100
first number=100 x (100-50)/100 = 50
second number=100 x (100-54)/100 = 46
therefore,required percentage=54-46/54 x 100
=8/54 x 100=800/54
=14.81%
Question 16 of 25
16. Question
1 points
In an election two candidates,one got 52% of total valid votes.25% of the total votes were invalid.the total number of votes were 8400.how many valid votes did the other person get?
Correct
here,total no of votes = 8400
invalid votes=8400 x 25/100 = 2100
valid votes=8400-2100=6300
votes got by one candidate=6300 x 52/100 = 3276
no of votes got by other candidate=6300-3276=3024
Incorrect
here,total no of votes = 8400
invalid votes=8400 x 25/100 = 2100
valid votes=8400-2100=6300
votes got by one candidate=6300 x 52/100 = 3276
no of votes got by other candidate=6300-3276=3024
Question 17 of 25
17. Question
1 points
pradeep invested 20% more than mohit. mohit invested 10% less than raghu. if the total sum of their investment is Rs 17880, how much amount did raghu invest?
Correct
let the amount raghu invested be Rs X
than, amount invested by mohit = X x 90/100=9X/10
now, amount invested by pradeep = 9X/10 x 120/100=108X/100=27X/25
therefore, X+9X/10+27X/25=17880
100X+90X+108X/100=17880
298X=17880×100
X=17880×100/298=60×100= Rs 6000
Incorrect
let the amount raghu invested be Rs X
than, amount invested by mohit = X x 90/100=9X/10
now, amount invested by pradeep = 9X/10 x 120/100=108X/100=27X/25
therefore, X+9X/10+27X/25=17880
100X+90X+108X/100=17880
298X=17880×100
X=17880×100/298=60×100= Rs 6000
Question 18 of 25
18. Question
1 points
rita invested 25% more than sunil. sunil invested 30% less than abhinav who invested Rs 6000. what is the respective ratio between the amount that rita invested and the total amount invested by all them together?
Correct
here, money invested by abhinav = Rs 6000
sunil = 6000x(100-30)/100=Rs 4200
rita = 4200×125/100=Rs 5250
total sum invested by all of them together = 6000+4200+5250=Rs 15450
therefore, required ratio = 5250:15450=105:309=35:103
Incorrect
here, money invested by abhinav = Rs 6000
sunil = 6000x(100-30)/100=Rs 4200
rita = 4200×125/100=Rs 5250
total sum invested by all of them together = 6000+4200+5250=Rs 15450
therefore, required ratio = 5250:15450=105:309=35:103
Question 19 of 25
19. Question
1 points
20% of anju’s annual salary is equal to 75% of raj’s annual salary. raj’s monthly salary is 60% of ravi’s monthly salary. if ravi’s annual salary is Rs 1.44 lakh. what is anju’s monthly salary?
Correct
here, ravi’s annual salary = Rs 1.44 lakh
ravi’s monthly salary = 1.44/12×100000 = Rs 12000
raj’s monthly salary = 12000×60/100= Rs 7200
raj’s annual salary = 7200×12= Rs 86400
20% of anju’s annual salary = 86400×75/100
20/100x anju’s annual salary = 864×75
anju’s annual salary = 864x75x5= Rs 324000
therefore, monthly salary of anju = 324000/12= Rs 27000
Incorrect
here, ravi’s annual salary = Rs 1.44 lakh
ravi’s monthly salary = 1.44/12×100000 = Rs 12000
raj’s monthly salary = 12000×60/100= Rs 7200
raj’s annual salary = 7200×12= Rs 86400
20% of anju’s annual salary = 86400×75/100
20/100x anju’s annual salary = 864×75
anju’s annual salary = 864x75x5= Rs 324000
therefore, monthly salary of anju = 324000/12= Rs 27000
Question 20 of 25
20. Question
1 points
asha’s monthly income is 60% of deepak’s whose monthly income is 120% of maya’s monthly income. what is maya’s monthly income, if deepak’s monthly income is Rs 78000?
Correct
here, deepak’s monthly income = Rs 78000
asha’s monthly income = 78000×60/100= Rs 46800
let maya’s monthly income be Rs X
then, 120% of X=78000
X=78000×100/120=650×100=65000
therefore, maya’s monthly income = Rs 65000
Incorrect
here, deepak’s monthly income = Rs 78000
asha’s monthly income = 78000×60/100= Rs 46800
let maya’s monthly income be Rs X
then, 120% of X=78000
X=78000×100/120=650×100=65000
therefore, maya’s monthly income = Rs 65000
Question 21 of 25
21. Question
1 points
A sum of Rs 2236 is divided amount A,B and C such that A receives 25% more than C and C receives 25% less than B. what is A’s share in the amount?
Correct
let B’s share be Rs 100
C receives = Rs 75
And A receives = 75×125/100=375/4= Rs 93.75
Hence, A:B:C= 375/4:100:75=15:16:12
therefore, A’s share = 15/43×2236= Rs 780
Incorrect
let B’s share be Rs 100
C receives = Rs 75
And A receives = 75×125/100=375/4= Rs 93.75
Hence, A:B:C= 375/4:100:75=15:16:12
therefore, A’s share = 15/43×2236= Rs 780
Question 22 of 25
22. Question
1 points
Sonu invested 10% more than mona. mona invested 10% less than raghu. if the total sum of their investment is Rs 5780, how much did raghu invested?
Correct
Let raghu invests Rs 100
than, mona invests Rs 90 and sonu invests = 90×110/100= Rs 99
raghu:mona:sonu= 100:90:99
investment by raghu = 100/100+90+99×5780
= 100/289×5780=100×20= Rs 2000
Incorrect
Let raghu invests Rs 100
than, mona invests Rs 90 and sonu invests = 90×110/100= Rs 99
raghu:mona:sonu= 100:90:99
investment by raghu = 100/100+90+99×5780
= 100/289×5780=100×20= Rs 2000
Question 23 of 25
23. Question
1 points
aman’s expense is 30% more than vimal’s expense and vimal’s expense is 10% less than raman’s expense. if the sum of their expenses is Rs 6447, than what would be the aman’s expense?
Correct
let raman’s expense be Rs 100
vimal’s expense = Rs 90
aman’s expense = 90×130/100= Rs 117
ratio of their expense = 100:90:117
aman’s expense = 117/307×6447 = 117×21= Rs 2457
Incorrect
let raman’s expense be Rs 100
vimal’s expense = Rs 90
aman’s expense = 90×130/100= Rs 117
ratio of their expense = 100:90:117
aman’s expense = 117/307×6447 = 117×21= Rs 2457
Question 24 of 25
24. Question
1 points
income of A is 150% of the income of B and income of C is 120% of the income of A. if the total income of A, B and C together is Rs 86000, what is C’s income?
Correct
let A’s income be Rs 100
C’s income = 100×120/100=Rs 120
now, 150% of B’s income = Rs 100=100×100/150=Rs 200/3
ratio of A:B:C:= 100:200/3:120=300:200:360=15:10:18
therefore, C’s income = 18/43×86000=Rs 36000
Incorrect
let A’s income be Rs 100
C’s income = 100×120/100=Rs 120
now, 150% of B’s income = Rs 100=100×100/150=Rs 200/3
ratio of A:B:C:= 100:200/3:120=300:200:360=15:10:18
therefore, C’s income = 18/43×86000=Rs 36000
Question 25 of 25
25. Question
1 points
the ratio of students in school A,B and C is 5:4:7. if number of students in schools are increased by 20%, 25% and 20%, than what will be the ratio of students in school A,B and C respectively?
Correct
here, ratio of students in school, A:B:C = 5:4:7
new ratio = 5×120/100:4×125/100:7×120/100 = 600:500:840 = 30:25:42
Incorrect
here, ratio of students in school, A:B:C = 5:4:7
new ratio = 5×120/100:4×125/100:7×120/100 = 600:500:840 = 30:25:42