Online exam in Percentage For Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Percentage-Test 6
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Percentage- Test 6
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
one-fourth of two-fifth of 30% of a number is 15.What is 20% of that number?
Correct
here,expression for the given statement is as follows:
1/4 x 1/5 x 30/100 x number=15
number=15x4x5x10/30×2=500
therefore,20% of number =500 x 20/100 = 100
Incorrect
here,expression for the given statement is as follows:
1/4 x 1/5 x 30/100 x number=15
number=15x4x5x10/30×2=500
therefore,20% of number =500 x 20/100 = 100
Question 2 of 25
2. Question
1 points
What value will you obtain if 25% of 2340 is subtracted from four-ninth of square of 36?
Correct
Incorrect
Question 3 of 25
3. Question
1 points
The difference between 20% of a number an 4/5th of the same number is 2499.What is 2/7th of that number?
Correct
Incorrect
Question 4 of 25
4. Question
1 points
sum of 3 consecutive numbers is 2262.What is 41% of highest number?
Correct
let 3 consecutive numbers be x-1 , x and x+1
then, x-1+x+x+1=2262
3x=2262
x=2262/3=775
highest number=775 x 41/100=309.55
Incorrect
Question 5 of 25
5. Question
1 points
The product of 2 consecutive even numbers is 7568.What is 150%of the sum of two numbers?
Correct
Incorrect
Question 6 of 25
6. Question
1 points
Rubina decided to donate 16% of her monthly salary to an NGO. On the day of donation , she changed her mind and donated Rs 6567 which was 75% of what she has decided earlier.how much is rubina’s monthly salary?
Correct
let rubina’s monthly salary be X
then,75%of 16%of X=6567
75/100 x 16/100 x X=6567
3/4 x 16/100 x X=6567
X=6567 x 100/12=25 x 2189 = Rs54725
Incorrect
let rubina’s monthly salary be X
then,75%of 16%of X=6567
75/100 x 16/100 x X=6567
3/4 x 16/100 x X=6567
X=6567 x 100/12=25 x 2189 = Rs54725
Question 7 of 25
7. Question
1 points
1/5th of a number is 81.what will be 68% of that number?
Correct
let the number be X
1/5 x X = 81
X=81 x 5=405
now,98% of 405=68/100 x 405 = 275.4
Incorrect
let the number be X
1/5 x X = 81
X=81 x 5=405
now,98% of 405=68/100 x 405 = 275.4
Question 8 of 25
8. Question
1 points
What is 27% of 36% of 5/9th of 4500?
Correct
here,27/100 x 36/100 x 5/9 x 4500=3 x 36 x 45/20= 3 x 9 x 9=243
Incorrect
here,27/100 x 36/100 x 5/9 x 4500=3 x 36 x 45/20= 3 x 9 x 9=243
Question 9 of 25
9. Question
1 points
Five-sixth of a number is 720.What will be 45% of that number?
Correct
let the numbe be X
5/6 x X =720
X=720 x 6/5=144 x 6 = 864
therefore,45% of the number=45/100 x 864 = 388.8
Incorrect
let the numbe be X
5/6 x X =720
X=720 x 6/5=144 x 6 = 864
therefore,45% of the number=45/100 x 864 = 388.8
Question 10 of 25
10. Question
1 points
What is 25% of 75% of 3/5th of 4240?
Correct
here,25/10 x 75/100 x 3/5 x 4240 = 1/4 x 3/4 x 3/5 x 4240 = 9 x 53 = 477
Incorrect
here,25/10 x 75/100 x 3/5 x 4240 = 1/4 x 3/4 x 3/5 x 4240 = 9 x 53 = 477
Question 11 of 25
11. Question
1 points
Prithiv spent Rs 89745 on his collage fee,Rs 51291 on personality development classes and the remaining 27% of the total amount he had as cash with him.what was the total amount?
Correct
here, money sent on collage fee=Rs 89745
money spent on personality development classes=Rs 51291
total amount = 89745+51291=141036
now remaining amount =(100-27)%=73%
73%=141036
1%=141036/73
100%=141036/73 x 100 =Rs 193200
Incorrect
here, money sent on collage fee=Rs 89745
money spent on personality development classes=Rs 51291
total amount = 89745+51291=141036
now remaining amount =(100-27)%=73%
73%=141036
1%=141036/73
100%=141036/73 x 100 =Rs 193200
Question 12 of 25
12. Question
1 points
vaishali spent Rs 31897 on the air conditioner for he home , Rs 38789 on buying plasma television and the remaining 23% of the total amount she had as cash with her.what was the total amount?
Correct
here, money spent on buying air conditioner =Rs 31897
money spent on buying plasma tv =Rs 38789
total money = 31897+38789= 70686
now , she has 23% total cash
77%=70686
1%=70686/77
100%=70686/77 x 100=918 x 100 = Rs91800
Incorrect
here, money spent on buying air conditioner =Rs 31897
money spent on buying plasma tv =Rs 38789
total money = 31897+38789= 70686
now , she has 23% total cash
77%=70686
1%=70686/77
100%=70686/77 x 100=918 x 100 = Rs91800
Question 13 of 25
13. Question
1 points
vishakha spent rs 68357 on the renovation of her home, Rs 25675 on buying music system and the remaining 28% of the total amount she had as cash with her. what was the total amount?
Correct
here, money spent on renovation home =Rs68357
money spent on buying music system = Rs25675
total money spent = 68357+25675=94032
this is equal to (100-28)=72%
so, 72%=94032
1%=94032/72
100%=94032/72×100=Rs 130600
Incorrect
here, money spent on renovation home =Rs68357
money spent on buying music system = Rs25675
total money spent = 68357+25675=94032
this is equal to (100-28)=72%
so, 72%=94032
1%=94032/72
100%=94032/72×100=Rs 130600
Question 14 of 25
14. Question
1 points
swapana spent rs 44620 on diwali shopping , rs 32764 on buying laptop and the remaining 32% of the total amount she had as cash with her. what was the total amount?
bovina spent rs 44668 on her air ticket rs 56732 on buying gifts for he family members and remaining 22% of the total amount she had as cash with her. what was the total amount?
Correct
here, money spent on air tickets=Rs 44668
money spent on buying gifts=Rs56732
total mount= 101400
this is equal to =(100-22)% = 78% of total money.
so, 78%=101400
1%=101400/78
100%=101400/78×100=Rs130000
Incorrect
here, money spent on air tickets=Rs 44668
money spent on buying gifts=Rs56732
total mount= 101400
this is equal to =(100-22)% = 78% of total money.
so, 78%=101400
1%=101400/78
100%=101400/78×100=Rs130000
Question 18 of 25
18. Question
1 points
Gaurav spent Rs 38460 on the renovation of his home,Rs 24468 on buying home theater and the remaining 28% of the total amount he had as cash with him.what was the total amount?
Correct
here,money spent on the renovation of home=Rs 38460
money spent on buying home theater=Rs 24468
total money spent =Rs 62928
this money is equal to percentage value of (100-28)=72%
72%=62928
1%=62928/72
100%=62928/72 x 100 = Rs 87400
Incorrect
here,money spent on the renovation of home=Rs 38460
money spent on buying home theater=Rs 24468
total money spent =Rs 62928
this money is equal to percentage value of (100-28)=72%
72%=62928
1%=62928/72
100%=62928/72 x 100 = Rs 87400
Question 19 of 25
19. Question
1 points
Vipul decided to donate 5% of his salary.on the day of donation, he changed his mind and donated Rs 1687.50.which was 75%of what he had decided earlier.how much is vipul’s salary?
Correct
let vipul’s salary be X
then,75/100 x 5//100 x X=n1687.5
3/4 x 1/20 x X=1687.5
X=1687.5 x 80/3
X=Rs 45000
Incorrect
let vipul’s salary be X
then,75/100 x 5//100 x X=n1687.5
3/4 x 1/20 x X=1687.5
X=1687.5 x 80/3
X=Rs 45000
Question 20 of 25
20. Question
1 points
Bhawan decided to donate 12% of his salary to an orphanage.on the day of donation, she changed her mind and donated Rs 2700.which was 125% of what she had decided earlier.how much is bhawan’s salary?
Correct
let bhawan salary be X
she decided ti donate =12/100 x X
then,125/100 x 12/100 x X=2400
3/20 x X=2400
X=2400 x 20/3 =Rs 16000
Incorrect
let bhawan salary be X
she decided ti donate =12/100 x X
then,125/100 x 12/100 x X=2400
3/20 x X=2400
X=2400 x 20/3 =Rs 16000
Question 21 of 25
21. Question
1 points
A sum of Rs731 is divided among A,B an C,such that A receive 25% more than B and B receive 25% less than C.What id C’s share in the amount?
Correct
let amount receive by C=Rs100
then,B received = 100 x (100-25)/100 = Rs75
A received = 75 x 125/100 = Rs 375/4
so,ratio of A:B:C = 375/4:75:100
=375:300:400
=15:12:16
therefore,C’s share = 16/43 x 731 = Rs 272
Incorrect
let amount receive by C=Rs100
then,B received = 100 x (100-25)/100 = Rs75
A received = 75 x 125/100 = Rs 375/4
so,ratio of A:B:C = 375/4:75:100
=375:300:400
=15:12:16
therefore,C’s share = 16/43 x 731 = Rs 272
Question 22 of 25
22. Question
1 points
Mr Giridhar spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining , he spends 50% on transportation , 25% on entertainment , 10% on sports and remaining amount of Rs 900 is saved.what is Mr Giridhar monthly income?
Correct
Incorrect
Question 23 of 25
23. Question
1 points
M X spends 20% of his monthly income on household expenditure.out of remaining 25% he spends on cildren’s education, 15% on transportation , 15% on medicine and 10% on entertainment.he is left with Rs 9800 after incurring all these expenditures. what is his monthly income?
Correct
Incorrect
Question 24 of 25
24. Question
1 points
In a class of 35 students and 6 teachers , each student got sweets that are 20% of the total number of students and each teacher got sweets that are 40% of the total number of students.how many sweets were there?
Correct
here,sweets that are got by each student = 20/100 x 35 = 7
total no of sweets distributed to students = 35 x 7 = 255
now,sweets that are got by each teacher = 40/100 x 35 = 14
total no of sweets distributed to teachers = 6 x 14 = 84
so, total no of sweets = 255 + 84 = 339
Incorrect
here,sweets that are got by each student = 20/100 x 35 = 7
total no of sweets distributed to students = 35 x 7 = 255
now,sweets that are got by each teacher = 40/100 x 35 = 14
total no of sweets distributed to teachers = 6 x 14 = 84
so, total no of sweets = 255 + 84 = 339
Question 25 of 25
25. Question
1 points
In a class of 80 students and 5 teachers , each student got sweets that are 15% of the total number of students and each teacher got sweets that are 25% of the total number of students.how many sweets were there?
Correct
here,sweets that are got by each student = 15/100 x 80 = 12
total no of sweets distributed to students = 12 x 80 = 960
now,sweets that are got by each teacher = 25/100 x 80 = 20
total no of sweets distributed to teachers = 20 x 5 = 100
so, total no of sweets = 960 + 100 = 1060
Incorrect
here,sweets that are got by each student = 15/100 x 80 = 12
total no of sweets distributed to students = 12 x 80 = 960
now,sweets that are got by each teacher = 25/100 x 80 = 20
total no of sweets distributed to teachers = 20 x 5 = 100