Online Mock Tests in Average For Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Average-Test 3
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Averages- Test 3
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
The average age of a husband and his wife was 25 years when they were
married 7 years ago. Now the average age of husband, wife and his son is 23 years.
Find the age of son now.
Correct
(h+w – 14)/2 = 25
H+w = 64
Now, (h+w+s)/3 = 23
S = 69-64 = 5 years
Incorrect
(h+w – 14)/2 = 25
H+w = 64
Now, (h+w+s)/3 = 23
S = 69-64 = 5 years
Question 2 of 25
2. Question
1 points
The average of 10 reading is 25.5. In this the average of first three is 20 and the
next four is 26. If the eight reading is 5 less than the night one and also 8 less than
the tenth one, then find the eight reading?
Correct
sum of all ten reading = 255
sum of first three = 60 and sum of next 4 =104.
Sum of 8th, 9th and 10th reading = 91 = 3*x +13
X = 26
Incorrect
sum of all ten reading = 255
sum of first three = 60 and sum of next 4 =104.
Sum of 8th, 9th and 10th reading = 91 = 3*x +13
X = 26
Question 3 of 25
3. Question
1 points
The average of first and second number is 25 more than the average off the second
and third number. Find the difference between the first and the third number
Correct
(a+b)/2 = 25 + (b+c/2)
Incorrect
(a+b)/2 = 25 + (b+c/2)
Question 4 of 25
4. Question
1 points
In a hostel there are 30 students and if the number of students increased by 5
then the expense is increased by 40 per day. But the average expenditure
diminishes by 3. Find the original expenditure.
Correct
Let average expenditure be P.
(30*P + 40)/35 = P-3
P = 29. So expenditure = 29*30 = 870
Incorrect
Let average expenditure be P.
(30*P + 40)/35 = P-3
P = 29. So expenditure = 29*30 = 870
Question 5 of 25
5. Question
1 points
The average age of a class is 19 years. While the average age of boys is 20 and
the average age of girls is 17. If the number of boys is 20 then find the number of girls in the class
Correct
Average of class = 19 = Sum/(b+g)
sum (girls) = g*17
sum (boys) = b*20
19b + 19g = 17g + 20b
2g = b = 20. So girls = 10
Incorrect
Average of class = 19 = Sum/(b+g)
sum (girls) = g*17
sum (boys) = b*20
19b + 19g = 17g + 20b
2g = b = 20. So girls = 10
Question 6 of 25
6. Question
1 points
The average age of a family of 4 members 3 years ago is 21 years. A baby is born and now the average age of the family is same as before. Find the age of baby.
The average height of 50 students in a class is 165cm. On a particular day, three
students P,Q and R are absent, so the average of the remaining students
becomes 163cm. If the height of P and Q is equal and height of R is 2 cm less than
P, then find the height of P.
Correct
sum of height (50) = 50*165 = 8250
sum of height (47) = 47*163 = 7661
sum of the height of P, Q and R = 8250-
7661 = 589
P+P+P-2 = 589 (as height of P is equal to Q
and height of R = P -2)
P = 197
Incorrect
sum of height (50) = 50*165 = 8250
sum of height (47) = 47*163 = 7661
sum of the height of P, Q and R = 8250-
7661 = 589
P+P+P-2 = 589 (as height of P is equal to Q
and height of R = P -2)
P = 197
Question 8 of 25
8. Question
1 points
The average age of a committee of 12 members is 48 years. A member of the
committee age 62 retired and in place of him a new person aged 26 joined the committee. Find the new average of the committee.
Correct
Total age of committee = 48*12
new total age of committee = (48*12 – 62 +
26)/12 = 45
Incorrect
Total age of committee = 48*12
new total age of committee = (48*12 – 62 +
26)/12 = 45
Question 9 of 25
9. Question
1 points
The average weight of 12 people gets increased by 3.5kg when a person weighs
56 kg got replaced by another man. Find the weight of the new man
Correct
Let the weight of new man is x kg.
(12p – 56 + x)/12 = p + 3.5 [12p is the total
weight of 12 people] X = 98kg
Incorrect
Let the weight of new man is x kg.
(12p – 56 + x)/12 = p + 3.5 [12p is the total
weight of 12 people] X = 98kg
Question 10 of 25
10. Question
1 points
In an examination the average marks of risha is 74. If she got 16 more marks in
hindi and 20 more marks in English then her average would have been 78. Find the
total number of subjects he studied?
Correct
Let total subjects are P.
Then, (74p + 20 + 16)/p = 78
So, P = 9
Incorrect
Let total subjects are P.
Then, (74p + 20 + 16)/p = 78
So, P = 9
Question 11 of 25
11. Question
1 points
While calculating the weight of a group of men, the weight of 63 kg of one of the
member was mistakenly written as 83 kg. Due to this the average of the weights
increased by half kg. What is the number of men in the group?
Correct
Increase in marks lead to increase in average
by ½
So (83-63) = x/2
x = 40
Incorrect
Increase in marks lead to increase in average
by ½
So (83-63) = x/2
x = 40
Question 12 of 25
12. Question
1 points
A cricketer had an average number of runs as 32 after playing 10-innings. If he
wants to make his average run rate increased by 4, then how much runs will
he have to take in his next inning?
Correct
Average after 10 innings = 32, so after 11
inning = 32+4 = 36
So required runs = (36*11) – (32*10)
Incorrect
Average after 10 innings = 32, so after 11
inning = 32+4 = 36
So required runs = (36*11) – (32*10)
Question 13 of 25
13. Question
1 points
The average temperature in Delhi for the first four days of the month was reported as 58o. It reported as 60o for 2nd, 3rd, 4th and 5th days. The ratio of the temperatures of 1st and 5th day was 7 : 8. Find the temperature on the first day.
Correct
A+B+C+D = 58*4
B+C+D+E = 60*4
Subtract both, E – A = 8
So 8x – 7x = 8, x = 8
So temperature of A(1st day) = 7x = 7*8
Incorrect
A+B+C+D = 58*4
B+C+D+E = 60*4
Subtract both, E – A = 8
So 8x – 7x = 8, x = 8
So temperature of A(1st day) = 7x = 7*8
Question 14 of 25
14. Question
1 points
For three successive years, the cost of petrol were Rs 20 per litre, Rs 22 per litre
and Rs 23.50 per litre respectively. If a man spent an average of Rs 8000 per year
on petrol, then he spent what average cost of petrol per litre for the three years?
Correct
Quantity used in 1st yr = 8000/20 = 400 l, in
2nd yr = 8000/22 = 363.6, in 3rd yr = 340.4
l
Total used in 3 yrs = 1104 litres, total
money spent in 3 yrs = 3*8000 = 24000
So average rate of 3 yrs = 24000/1104
Incorrect
Quantity used in 1st yr = 8000/20 = 400 l, in
2nd yr = 8000/22 = 363.6, in 3rd yr = 340.4
l
Total used in 3 yrs = 1104 litres, total
money spent in 3 yrs = 3*8000 = 24000
So average rate of 3 yrs = 24000/1104
Question 15 of 25
15. Question
1 points
In a group of 8 boys, 2 men aged at 21 and 23 were replaced two new boys. Due
to this the average cost of the group increased by 2 years. What is the average age of the 2 new boys?
Correct
Average of 8 boys increased by 2, this
means the total age of boys increased by 8*2= 16 yrs
So sum of ages of two new boys =
21+23+16 = 60
Average of these = 60/2=30
Incorrect
Average of 8 boys increased by 2, this
means the total age of boys increased by 8*2= 16 yrs
So sum of ages of two new boys =
21+23+16 = 60
Average of these = 60/2=30
Question 16 of 25
16. Question
1 points
The average age of the group having 3 members is 84. One more person joins the
group and now the average becomes 80. Now a fifth person comes whose age is 3
years more than that of fourth person replaces the first person. After this the
average age of the group becomes 79. What is the weight of the first person?
Correct
Let the ages of these are A, B, C, D, E
So A+B+C = 84*3 = 252
And A+B+C+D = 80*4 = 320
So D = 320-252 = 68, so E = 68+3 = 71
Now B+C+D+E = 79*4 = 316
(A+B+C+D) – (B+C+D+E) = 320- 316
So A-E = 4, so A = 71+4
Incorrect
Let the ages of these are A, B, C, D, E
So A+B+C = 84*3 = 252
And A+B+C+D = 80*4 = 320
So D = 320-252 = 68, so E = 68+3 = 71
Now B+C+D+E = 79*4 = 316
(A+B+C+D) – (B+C+D+E) = 320- 316
So A-E = 4, so A = 71+4
Question 17 of 25
17. Question
1 points
3 years ago, the average age of A, B, and C was 27 years. Also 5 years ago, the
average age of B and C was 20 years. What is the present age of A?
Correct
Sum of ages of A+B+C 3 yrs ago = 27*3 =
81
So after 3 yrs, i.e. at present their total = 81
+ 3*3 = 90
Similarly sum of present age of B&C =
20*2 +5*2 = 50
So present age of A = 90-50=40
Incorrect
Sum of ages of A+B+C 3 yrs ago = 27*3 =
81
So after 3 yrs, i.e. at present their total = 81
+ 3*3 = 90
Similarly sum of present age of B&C =
20*2 +5*2 = 50
So present age of A = 90-50=40
Question 18 of 25
18. Question
1 points
Average age of girls in a class is 16 years. If the average of the boys in class is
also added, the average becomes 15.5 years. If there were 20 boys in the class
with average age 15 years, how many girls were there in the class?
Correct
Let x girls in the class, so
16x + 20*15 = 15.5 (x+20)
Incorrect
Let x girls in the class, so
16x + 20*15 = 15.5 (x+20)
Question 19 of 25
19. Question
1 points
In a class, the average marks got by number of students in English is 52.25.
25% students placed in C category made the average of 31 marks, while 20% who
were placed in A category made the average of 80 marks. Find the average
marks of the remaining students?
Correct
Let there are 100 students in the class, then
in category A = 20 students, in C = 25
students, remaining = 55 students. Let x be
the average of these 55 students.
So 20*80+ 25*31 + 55*x = 52.25*100
Incorrect
Let there are 100 students in the class, then
in category A = 20 students, in C = 25
students, remaining = 55 students. Let x be
the average of these 55 students.
So 20*80+ 25*31 + 55*x = 52.25*100
Question 20 of 25
20. Question
1 points
The average of 5 numbers is 40. Average of first two and last two is 25 and 45 respectively. Find the middle number.
Correct
5*40 – (2*25 + 2*45)
Incorrect
5*40 – (2*25 + 2*45)
Question 21 of 25
21. Question
1 points
If a man spends 1000rs for the first five months, 2000rs for the next four months
and 3000rs for the next 3 months and he saves 2000rs in the whole year then his
average monthly salary will be ?
In a family of 6 members, the average age of the family at present is 25 while the
age of the youngest member in the family is 5yrs, so what will be the average age of
the family at the time of his birth ?
Correct
sum of ages = 25*6 = 150
At the time of birth, i.e 5 years back, so
(150-6*5)/5 = 24
Incorrect
sum of ages = 25*6 = 150
At the time of birth, i.e 5 years back, so
(150-6*5)/5 = 24
Question 23 of 25
23. Question
1 points
The average temperature for the the first 5 month of the year is 40‟c and the
average temperature from second to sixth month is 42‟c and the ratio b/w the
temperature of 1st day and the 6th day is 3:4, find the temperature of the sixth day?
Correct
1,2,3,4,5 = 200
2,3,4,5,6 = 210
4x – 3x = 10, so temp on sixth day = 40
Incorrect
1,2,3,4,5 = 200
2,3,4,5,6 = 210
4x – 3x = 10, so temp on sixth day = 40
Question 24 of 25
24. Question
1 points
The average age of A and B 10 years ago was 20. The average age of A, B and
C today is 30, so what will be the age of C after 5 years.
Correct
A+B = 60.
A,B,C = 90
so Age of C = 30+5 = 35
Incorrect
A+B = 60.
A,B,C = 90
so Age of C = 30+5 = 35
Question 25 of 25
25. Question
1 points
The average age of 5 children of a family is 10 years but if we include the age of father and mother then the average age becomes 22 years. It is given that father age is 6 years more than the mother so what will be the age of mother at present.
Correct
sum of age of children = 50
50 + M+ F = 22*7 = 154.
M+F = 104 and F= M+6 . So, M = 49
Incorrect
sum of age of children = 50
50 + M+ F = 22*7 = 154.
M+F = 104 and F= M+6 . So, M = 49