Online Quiz in Average For Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Average-Test 1
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Averages- Test 1
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
The average weight of 39 Students in a class is 23. Among them Sita is the heaviest while Tina is the lightest. If both of them are excluded from the class still the average remains same. The ratio of weight of Sita to Tina is 15:8.Then what is the weight of the Tina?
Correct
S+T = 23*(39-37) = 46
S/T = 15/8
T = 16
Incorrect
S+T = 23*(39-37) = 46
S/T = 15/8
T = 16
Question 2 of 25
2. Question
1 points
The ages of Four members of a family are in the year 2010 are
“X‟,‟X+12‟,‟X+24‟ and “X+36‟. After some years Oldest among them was dead then average reduced by 3. After how many years from his death, the average age will same as in 2010?
Correct
In 2010: 4x+72/4 = x+18
After death : 3x+36+3N/3 = x+18-3
N = 3 years
3x+36+3N/3 = (x+18)
N = 6 years
6-3 = 3 years from his death
Incorrect
In 2010: 4x+72/4 = x+18
After death : 3x+36+3N/3 = x+18-3
N = 3 years
3x+36+3N/3 = (x+18)
N = 6 years
6-3 = 3 years from his death
Question 3 of 25
3. Question
1 points
The average of Four numbers is 24.5. of the four numbers, the first is 1.5 times the second, the second is 1/3 rd of the third, and the third is 2 times the fourth number. Then what is smallest of all those numbers?
Correct
First = 1.5x Second = x Third = 3x Fourth =
1.5x
average = 24.5 = (1.5x+x+3x+1.5x)/4
x = 14
Incorrect
First = 1.5x Second = x Third = 3x Fourth =
1.5x
average = 24.5 = (1.5x+x+3x+1.5x)/4
x = 14
Question 4 of 25
4. Question
1 points
There are 459 students in a hostel. If the number of students increased by 36, the expenses of the mess increased by Rs.81 Per day while the average expenditure
per head reduced by 1. Find the original expenditure of the mess?
Correct
Total expenditure = 459x
36 students joined then total expenditure =
459x+81
average = 459x+81/495 = x-1
x = 16
original expenditure = 16*459 = 7344
Incorrect
Total expenditure = 459x
36 students joined then total expenditure =
459x+81
average = 459x+81/495 = x-1
x = 16
original expenditure = 16*459 = 7344
Question 5 of 25
5. Question
1 points
The average cost 32 different Mobiles is Rs. 9000. Among them, Oppo which is the
costliest is 70% higher price than the cheapest Mobile Lava. Excluding those
both mobiles, the average of the Mobiles is Rs.8880. Then what is the cost of Oppo
Mobile?
Correct
L+O = 21600
O = L*170/100
O = 13600
Incorrect
L+O = 21600
O = L*170/100
O = 13600
Question 6 of 25
6. Question
1 points
The average age of a family of 9 members is 22 years. Surya is the youngest and his age is 6 years, then what was the average age of the family just before Surya was born?
Correct
9*22 – 9*6/8 = 18
Incorrect
9*22 – 9*6/8 = 18
Question 7 of 25
7. Question
1 points
Dhoni scored 8000 runs in a certain number of innings. In the next five innings, he was out of form and hence, could make only 85 runs, as a result his average reduced by 1 run. How many innings did he play in total?
The weights of 19 people are in Arithmetic progression. The average weight of them is 19. If the heaviest is 37 Kgs. Then what is the weight of the Lightest?
Correct
19*19 = 19/2(2a+18d)
38= 2a+18d
37 = a+18d
a = 1
Incorrect
19*19 = 19/2(2a+18d)
38= 2a+18d
37 = a+18d
a = 1
Question 9 of 25
9. Question
1 points
The average weight of 40 Students is 32. If the Heaviest and Lightest are excluded the average weight reduces by 1. If only the Heaviest is excluded then the average is 31. Then what is the weight of the Lightest?
Correct
40*32 = 1280
1280-H/39 = 31
H =71
1280-71- L/38 = 31
L = 31
Incorrect
40*32 = 1280
1280-H/39 = 31
H =71
1280-71- L/38 = 31
L = 31
Question 10 of 25
10. Question
1 points
Average of 17 students in a class is X. When their marks are arranged in ascending order it was found to be in Arithmetic Progression. The class teacher found that rank the students who ranked 15th, 11th, 9th and 7th had copied the exam and hence they are suspended. Now the average of the remaining class is Y. Then
Correct
17X = 17/2 (2a+16d)
X = a+8d
13Y = 17/2(2a+16d) – (4a+26d)
Y = a+8.46d
Incorrect
17X = 17/2 (2a+16d)
X = a+8d
13Y = 17/2(2a+16d) – (4a+26d)
Y = a+8.46d
Question 11 of 25
11. Question
1 points
The average price of 80 mobile phones is Rs.30,000. If the highest and lowest price
mobile phones are sold out then the average price of remaining 78 mobile
phones is Rs. 29,500. The cost of the highest mobile is Rs.80,000. The cost of
lowest price mobile is?
Correct
The price of the costliest and cheapest
mobile = (80*3000) – (78*29500) = 99000
Cheapest Mobile Price = 99000 – 80000 =19000
Incorrect
The price of the costliest and cheapest
mobile = (80*3000) – (78*29500) = 99000
Cheapest Mobile Price = 99000 – 80000 =19000
Question 12 of 25
12. Question
1 points
In a Company the average income of all the employees is Rs. 20000 per month. Recently the company announced increment of Rs. 2000 per month for all the employees. The new average income of all the employees is?
Correct
Average income of all employees = 20000
New Average income of all employees =
22000(Average also increased by 2000)
Incorrect
Average income of all employees = 20000
New Average income of all employees =
22000(Average also increased by 2000)
Question 13 of 25
13. Question
1 points
Pranav went to the bank at the speed of 60 kmph while returning for his home he covered the half of the distance at the speed of 10 kmph, but suddenly he realized that he was getting late so he increased the speed and reached the home by covering rest half of the distance at the speed of 30 kmph. The average speed of the Pranav in the whole length of journey is?
Correct
Distance between home and Bank – x km
Total distance = x + x = 2x
Total time taken = x/60 + (x/2)/10 + (x/2)/30
= x/12
Average speed = 2x/(x/12) = 24 kmph
Incorrect
Distance between home and Bank – x km
Total distance = x + x = 2x
Total time taken = x/60 + (x/2)/10 + (x/2)/30
= x/12
Average speed = 2x/(x/12) = 24 kmph
Question 14 of 25
14. Question
1 points
The average expenditure of Sharma for the January to June is Rs. 4200 and he
spent Rs. 1200 in January and Rs.1500 in July. The average expenditure for the months of February to July is:
The average weight of all the 11 players of CSK is 50 kg. If the average of first six
lightest weight players of CSK is 49 kg and that of the six heaviest players of
CSK is 52 kg. The average weight of the player which lies in the sixth position in
the list of players when all the 11 players of CSK are arranged in the order of
increasing or decreasing weights.
Correct
Average of First six players = 49 * 6 = 294
Average of Last six players = 52 * 6 = 312;
Average of all players = 50 * 11 = 550
Average weight of sixth player = 294 + 312– 550 = 56
Incorrect
Average of First six players = 49 * 6 = 294
Average of Last six players = 52 * 6 = 312;
Average of all players = 50 * 11 = 550
Average weight of sixth player = 294 + 312– 550 = 56
Question 16 of 25
16. Question
1 points
The average presence of students of a class in a College on Monday, Tuesday
and Wednesday is 32 and on the Wednesday, Thursday, Friday and Saturday is 30. if the average number of students on all the six days is 26 then the number of students who attended the class on Wednesday is?
Correct
32 * 3 + 30 * 4 – 26 * 6 = 96 + 120 – 156 =60
Incorrect
32 * 3 + 30 * 4 – 26 * 6 = 96 + 120 – 156 =60
Question 17 of 25
17. Question
1 points
Suresh started his journey from P to Q by his bike at the speed of 40 kmph and then, the same distance he travelled on his foot at the speed of 10 kmph from Q to R. Then he returned from R to P via Q at the speed of 24 kmph. The average speed of the whole trip is:
Correct
Average speed from P to R = 2 * 40 * 10 /
(40 + 10) = 16 kmph
Average Speed = 2 * 16 * 24 / (16 + 24) =19.2 kmph
Incorrect
Average speed from P to R = 2 * 40 * 10 /
(40 + 10) = 16 kmph
Average Speed = 2 * 16 * 24 / (16 + 24) =19.2 kmph
Question 18 of 25
18. Question
1 points
Ramesh walked 6 km to reach the station from his house, then he boarded a train whose average speed was 60 kmph and thus he reached his destination. In this way he took a total time of 3 hours. If the average speed of the entire journey was 32 kmph then the average speed of walking is:
Correct
Total Distance = 32 * 3 = 6 + 60 * x
x = 1.5 hour ; Walking Speed = 6/1.5 = 4 kmph
Incorrect
Total Distance = 32 * 3 = 6 + 60 * x
x = 1.5 hour ; Walking Speed = 6/1.5 = 4 kmph
Question 19 of 25
19. Question
1 points
Bala travels first one-third of the total distance at the speed of 10 kmph and the
next one-third distance at the speed of 20 kmph and the last one – third distance at
the speed of 60 kmph. What is the average speed of Bala?
Correct
3 * 10 * 20 * 60 / (200 + 1200 + 600) = 18 kmph
Incorrect
3 * 10 * 20 * 60 / (200 + 1200 + 600) = 18 kmph
Question 20 of 25
20. Question
1 points
The average income of Arun, Bala and Chitra is Rs. 12,000 per month and average income of Bala, Chitra and David is Rs. 15,000 per month. If the average salary of David be twice that of Arun, then the average salary of Bala and Chitra is in Rs?
Correct
Arun + Bala + Chitra = 12000*3
Bala + Chitra + David = 15000*3
David – Arun = 3000*3 = 9000
David = 2Arun
David = 18000 and Arun = 9000
Average salary of Bala and Chitra,
= (45000-18000)/2 = 13,500
Incorrect
Arun + Bala + Chitra = 12000*3
Bala + Chitra + David = 15000*3
David – Arun = 3000*3 = 9000
David = 2Arun
David = 18000 and Arun = 9000
Average salary of Bala and Chitra,
= (45000-18000)/2 = 13,500
Question 21 of 25
21. Question
1 points
The average monthly expenditure of Mr.Ravi‟s family for the first three months is Rs 2,750, for the next three months is Rs 2,940 and for the last three months Rs 3,150. If his family saves Rs 4980 for nine months, find the average
monthly income of the family for the 9 months?
Correct
Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 2750
Total expenditure for 3 months = Rs 2750 x3 = Rs. 8250
Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 2940
Total expenditure for 3 months = Rs 2940 x3 = Rs. 8820
Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 3150
Total expenditure for 3 months = Rs 3150 x3 = Rs. 9450
Total savings for 9 months = 4980
Average monthly income for 9 months =(8250 + 8820 + 9450 + 4980)/9 = 3500
Incorrect
Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 2750
Total expenditure for 3 months = Rs 2750 x3 = Rs. 8250
Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 2940
Total expenditure for 3 months = Rs 2940 x3 = Rs. 8820
Average monthly expenditure for 3 months = Rs. 3150
Total expenditure for 3 months = Rs 3150 x3 = Rs. 9450
Total savings for 9 months = 4980
Average monthly income for 9 months =(8250 + 8820 + 9450 + 4980)/9 = 3500
Question 22 of 25
22. Question
1 points
The average age of a family of 8 members is 24 years. If the age of the youngest member be 6 years, the average age of the family at the birth of the youngest member was?
Correct
Total present age of the family (8*24) = 192 years
Total age of the family 6 years ago = (192 –6*7) = 150 years
At that time, Total members in the family =7
Therefore Average age at that time = 150/7= 21.42 years
Incorrect
Total present age of the family (8*24) = 192 years
Total age of the family 6 years ago = (192 –6*7) = 150 years
At that time, Total members in the family =7
Therefore Average age at that time = 150/7= 21.42 years
Question 23 of 25
23. Question
1 points
Mr. Ravi‟s family has 10 males and a few females, the average monthly consumption of rice per head is 8 kg. If the average monthly consumption of rice per head be 10 kg in the case of males and 6 kg in the case of females, find the number of females in Ravi‟s family?
Correct
Let number of females be x.
(10*10+x*6)/(10+x) = 8=> x = 10
Incorrect
Let number of females be x.
(10*10+x*6)/(10+x) = 8=> x = 10
Question 24 of 25
24. Question
1 points
In a famous hotel the rooms were numbered from 201 to 230, each room gives an earning of Rs. 5000 for the first fifteen days of a month and for the latter half, Rs. 3000 per room. Find the average income per room per day over the month. (September)?
Correct
Total number of rooms = 29
Average = [(5000 * 30 * 15) + (3000 * 30 *15)]/(30*30)
Average earning per room = 4000
Incorrect
Total number of rooms = 29
Average = [(5000 * 30 * 15) + (3000 * 30 *15)]/(30*30)
Average earning per room = 4000
Question 25 of 25
25. Question
1 points
In a famous hotel, the rooms are numbered from 101 to 130 on the first floor, 201 to 220 on the second floor and 301 to 330 on the third floor. In the month of September, the room occupancy was 50% on the first floor, 80% on the second floor and 40% on the third floor. If it is also known that the room charges are Rs 200, Rs. 250 and Rs. 300 on each of the floors respectively, then find the average income per room in the hotel for
the month of September?
Correct
Total number of rooms in first, second and third floor = 30, 20, 30
Occupied rooms in first, second and third floor = 15, 16, 12
Average income = (15 * 200 + 16 * 250 +12 * 300)/ 80 = Rs. 132.5
Incorrect
Total number of rooms in first, second and third floor = 30, 20, 30
Occupied rooms in first, second and third floor = 15, 16, 12
Average income = (15 * 200 + 16 * 250 +12 * 300)/ 80 = Rs. 132.5