Online exam in Ages For Quantitative Aptitude for Competitive exams like IBPS BANK PO/Clerical,SBI,RRB,SSC,LIC,UPSC-CSAT,SCRA.MAT,CMAT,MBA,SNAP,CAT,NTSE,CLAT
Ages-Test 1
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 25 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Information
Subject :- Quantitative Aptitude
Chapter :- Ages- Test 1
Questions :- 25
Start quiz button
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
A person‘s present age is two-ninth of the age of his mother. After 10 years, he will be
four-eleventh of the age of his mother. How old is the mother after 15 years?
Correct
Present ratio P:M ==>2:9
After 10years P:M=4:11
Then
(2x+10)/(9x+10) = 4/11
22x+110=36x+40
X=5.
Then Mother‘s present age=9*5=45yrs.
After 15 yrs Mother‘s age is=60yrs.
Incorrect
Present ratio P:M ==>2:9
After 10years P:M=4:11
Then
(2x+10)/(9x+10) = 4/11
22x+110=36x+40
X=5.
Then Mother‘s present age=9*5=45yrs.
After 15 yrs Mother‘s age is=60yrs.
Question 2 of 25
2. Question
1 points
Ratio of the ages of A and B is 5 : x. A is 18 years younger to C. After nine years C will
be 47 years old. If the difference between the ages of A and B is same as the age of C,
what is the value of x?
Correct
A:B=5:x –1
A = C – 18 —2
C + 9 = 47 =>C=47-9=38yrs.
A – B = C —3
From 2 A=38-18=20yrs.
From 1 20/B=5/x==> B=4x
From 3 4x-20=38
X=14.5.
Incorrect
A:B=5:x –1
A = C – 18 —2
C + 9 = 47 =>C=47-9=38yrs.
A – B = C —3
From 2 A=38-18=20yrs.
From 1 20/B=5/x==> B=4x
From 3 4x-20=38
X=14.5.
Question 3 of 25
3. Question
1 points
16 years ago, my Uncle was 8 times older than me. After 8 years from today, my uncle
will be thrice as old as I will be at that time. Eight years ago, what was the ratio of my
age and my uncle‘s age?
Correct
Let 16 yrs ago the age of mine was=x
(x+24)/(8x+24)=1/3
X=48/5=9.6
My present age is 9.6+16=25.6
Present age of my Uncle =8*9.6+16=92.8
Required ratio =(25.6-8)/(92.8-8) =17.6/84.8=11:53.
Incorrect
Let 16 yrs ago the age of mine was=x
(x+24)/(8x+24)=1/3
X=48/5=9.6
My present age is 9.6+16=25.6
Present age of my Uncle =8*9.6+16=92.8
Required ratio =(25.6-8)/(92.8-8) =17.6/84.8=11:53.
Question 4 of 25
4. Question
1 points
The sum of present ages of A and B is 11 times the difference of their ages. 5 years
hence, their total ages will be 13 times the difference of their ages. What is the present
age of elder one?
Correct
A+B=11(A-B)
A:B=6:5
According to 2nd condition
6x+5x+10=13(6x-5x)=5
A‘s age =6*5=30.
Incorrect
A+B=11(A-B)
A:B=6:5
According to 2nd condition
6x+5x+10=13(6x-5x)=5
A‘s age =6*5=30.
Question 5 of 25
5. Question
1 points
The average age of a husband-wife and their son was 42 years. The son got married
and exactly after 1 year a child was born to them. When the child became 5 years old,
the average age of the family became 36 years. What was the age of bride at the time
of marriage?
Correct
F+M+S=42*3=126
The age of family after 6 years =36*5=180
The age of bride after 6 years=180-(126+18+5)
=180-149==>31yrs
Age of bride at the time of marriage=31-6=25yrs.
Incorrect
F+M+S=42*3=126
The age of family after 6 years =36*5=180
The age of bride after 6 years=180-(126+18+5)
=180-149==>31yrs
Age of bride at the time of marriage=31-6=25yrs.
Question 6 of 25
6. Question
1 points
A says, ―If you reverse my own age, the figures represent my Brother‘s age. He is, of
course, senior to me and the difference between our ages is one-eleventh of their
sum.‖ Then A‘s brother‘s age is ?
Correct
From option 54-45=1/11(45+54)
9=9
Condition satisfied
Incorrect
From option 54-45=1/11(45+54)
9=9
Condition satisfied
Question 7 of 25
7. Question
1 points
L is as much younger than M as he is older than N. If the sum of the ages of M and N is
60 years, what is definitely the difference between M and L‘s age?
Correct
M – L = L – N
(M + N) = 2L
Given (M + N) = 60
then 2L=60==>L=30
But can‘t able to find M value
Therefore, cannot be determined.
Incorrect
M – L = L – N
(M + N) = 2L
Given (M + N) = 60
then 2L=60==>L=30
But can‘t able to find M value
Therefore, cannot be determined.
Question 8 of 25
8. Question
1 points
If three times of the son‘s age in years is included to the mother‘s age, the total is 75
and if two times of the mother‘s age is included to the son‘s age, the total is 80. So the
son‘s age is?
Correct
Let daughter‘s age = A and mother‘s age = B
Given: 3A+B = 75 and A+2B = 80
Solving A, we will get A = 14.
Incorrect
Let daughter‘s age = A and mother‘s age = B
Given: 3A+B = 75 and A+2B = 80
Solving A, we will get A = 14.
Question 9 of 25
9. Question
1 points
The ages of P, Q and R together are 57 years. Sis thrice as old as P and R is 12 years
older than P. Then, the difference between ages Q and R is?
Correct
Let P‘s age = X
R 12 yrs older than P so R‘s age = x+12
Q is thrice as old as P so Q‘s age = 3x
x + (x+12) + 3x = 57
=> 5x = 45
x = 9
P‘s age = 9
Q‘s age = 3x = 27
R‘s age = x+12 = 21
Q-R=27-21=6yrs.
Incorrect
Let P‘s age = X
R 12 yrs older than P so R‘s age = x+12
Q is thrice as old as P so Q‘s age = 3x
x + (x+12) + 3x = 57
=> 5x = 45
x = 9
P‘s age = 9
Q‘s age = 3x = 27
R‘s age = x+12 = 21
Q-R=27-21=6yrs.
Question 10 of 25
10. Question
1 points
If 10 years are subtracted from the present age of Sharmi and the remainder is divided
by 6, then the present age of his grandson Epsi is obtained. If Epsi is 2 years younger
to Nove whose age is 7 years, then what is Sharmi‘s present age?
Correct
Epsi age =7-2=5yrs
Let Sharmi age be x years.
Then (x-10)/6=5
X=40
Incorrect
Epsi age =7-2=5yrs
Let Sharmi age be x years.
Then (x-10)/6=5
X=40
Question 11 of 25
11. Question
1 points
Father is aged three times more than his son Arun. After 8 years, he would be two and
a half times of Arun‘s age. After further 8 years, how many times would he be of Arun‘s
age?
Correct
Let Arun‘s present age be x years. Then, father‘s present age =(x + 3 x) years = 4x
years.
Then (4x+8)=5/2(x+8)
8x+16=5x+40
3x=24
X=8.
Required ratio, (4x+16)/(x+16) =48/24=2.
Incorrect
Let Arun‘s present age be x years. Then, father‘s present age =(x + 3 x) years = 4x
years.
Then (4x+8)=5/2(x+8)
8x+16=5x+40
3x=24
X=8.
Required ratio, (4x+16)/(x+16) =48/24=2.
Question 12 of 25
12. Question
1 points
In a family, a couple has a son and daughter. The age of the father is four times that of
his daughter and the age of the son is half of his mother. The wife is ten years younger
to her husband and the brother is six years older than his sister. What is the age of the
mother?
Correct
Let the daughter‘s age be x years.
Then, father‘s age = 4x.
Mother‘s age = 4x – 10; Son‘s age = x + 6.
So, x + 6 = (4x-10)/2 ==> x=11.
Therefore Mother‘s age = 4X – 10= 44 – 10 = 34 years.
Incorrect
Let the daughter‘s age be x years.
Then, father‘s age = 4x.
Mother‘s age = 4x – 10; Son‘s age = x + 6.
So, x + 6 = (4x-10)/2 ==> x=11.
Therefore Mother‘s age = 4X – 10= 44 – 10 = 34 years.
Question 13 of 25
13. Question
1 points
Thomas‘s present age is three times his son‘s present age and half of his father‘s
present age. The average of the present ages of all of them is 33 1/3 years. What is the
difference between the Thomas‘s son‘s present age and Thomas‘s father‘s present
age?
Correct
Present age of Thomas‘s son = x years
Thomas‘s present age = 3x years
Thomas‘s father‘s present age = 3x*2=6x
X+3x+6x=33 1/3 *3
10x=100/3*3==>x=10
Then diff between Thomas son‘s and father‘s age is
60-10=50yrs
Incorrect
Present age of Thomas‘s son = x years
Thomas‘s present age = 3x years
Thomas‘s father‘s present age = 3x*2=6x
X+3x+6x=33 1/3 *3
10x=100/3*3==>x=10
Then diff between Thomas son‘s and father‘s age is
60-10=50yrs
Question 14 of 25
14. Question
1 points
My brother is 3 years elder to me. My father was 28 years of age when my sister was
born while my mother was 26 years of age when I was born. If my sister was 4 years of
age when my brother was born, then what was the age of my father when my brother
was born?
Correct
Father‘s age was 28 years when my sister was born.
My sister‘s age was 4 years when my brother was born.
Therefore, father‘s age was 28+4=32 years when my brother was born.
Incorrect
Father‘s age was 28 years when my sister was born.
My sister‘s age was 4 years when my brother was born.
Therefore, father‘s age was 28+4=32 years when my brother was born.
Question 15 of 25
15. Question
1 points
P is as much younger than Q and he is older than R. If the sum of the ages of Q and R
is 60 years, what is definitely the difference between Q and P‘s age?
Correct
Incorrect
Question 16 of 25
16. Question
1 points
If 10 years are subtracted from the present age of Shyam and the remainder is divided
by 7, then the present age of his grandson Santhosh is obtained. If Santhosh is 2 years
younger to Madan whose age is 7 years, then what is Shyam ‗s present age ?
Correct
Santhosh‘s age = (7 – 2) years = 5 years.
Let Shyam‘s age be x years.
Then (x-10)/7 =5
X=45yrs.
Incorrect
Santhosh‘s age = (7 – 2) years = 5 years.
Let Shyam‘s age be x years.
Then (x-10)/7 =5
X=45yrs.
Question 17 of 25
17. Question
1 points
A‘s age Is 120% of what it was 15 years ago, But 75 % of what it will be after 15 years.
What is his present age?
Correct
120% of (x-15)=75% of (x+15)
6/5*(x-15) = 3/4 *(x+15)
8x *(x-15) =5x *(x+15)
3x =195
x=65.
Incorrect
120% of (x-15)=75% of (x+15)
6/5*(x-15) = 3/4 *(x+15)
8x *(x-15) =5x *(x+15)
3x =195
x=65.
Question 18 of 25
18. Question
1 points
The ratio of the ages of M and N is 6 : 5. The total of their ages is 7.7 decades. The
proportion of their ages after 1.5 decades will be [1 Decade = 10 years]
Correct
(6+5)11x =77
x=7
M‘s age = 42 years
and N‘s age = 35 years
Proportion of their ages after 15 is = (42 + 15) : (35 + 15)
= 57 : 50
Incorrect
(6+5)11x =77
x=7
M‘s age = 42 years
and N‘s age = 35 years
Proportion of their ages after 15 is = (42 + 15) : (35 + 15)
= 57 : 50
Question 19 of 25
19. Question
1 points
The average age of a group of 10 students is 20 years. When 5 more students join the
group, the average age increase by 2 year. The average age of the new students is?
Correct
Total age of 10 students = (10*20) 200
Total age of 15 students = (15*22) 330
Total age of 5 new students = 330 – 200 = 130 years
Then average age of 5 new students = 130/5= 26 years
Incorrect
Total age of 10 students = (10*20) 200
Total age of 15 students = (15*22) 330
Total age of 5 new students = 330 – 200 = 130 years
Then average age of 5 new students = 130/5= 26 years
Question 20 of 25
20. Question
1 points
The average age of a couple was 26 years at the time of marriage. After 11 years of
marriage, the average age of the family with 3 children become 19 years. The average
age of the children is
Correct
The average age of a couple = 26 years.
Total age of couples = 26 x 2 = 52 years
Total age of couple after 11 years = (52 + 2 * 11 ) = 74 years
If average age of 3 children after 11 years is 3x years.
(74+3x)/5=19
X=7
The average age of children is 7 years.
Incorrect
The average age of a couple = 26 years.
Total age of couples = 26 x 2 = 52 years
Total age of couple after 11 years = (52 + 2 * 11 ) = 74 years
If average age of 3 children after 11 years is 3x years.
(74+3x)/5=19
X=7
The average age of children is 7 years.
Question 21 of 25
21. Question
1 points
If 10:13 is the ratio of present age of A and B respectively and 8:15 is the ratio between
A‘s age 10 years ago and B‘s age 10 years hence. Then what will be the ratio of A‘s
age 10 years hence and B‘s age 10 years ago ?
Correct
Present age of A and B is 10x and 13x.
Then 10x-10/13x+10=8/15
46x=230==>x=5
So Required ratio is 60:55=12:11
Incorrect
Present age of A and B is 10x and 13x.
Then 10x-10/13x+10=8/15
46x=230==>x=5
So Required ratio is 60:55=12:11
Question 22 of 25
22. Question
1 points
Shyam‘s present age is 3/10 of his father‘s present age. Shyam‘s brother is 4 years
older than him. The ratio between the present age of Shyam‘s father and Shyam‘s
brother is 5:2. What is Shyam‘s present age?
Correct
S: S‘sF==3:10(bcos S is 3/10 of father‘s age)
S‘s F: S‘s B=5:2
Then S: S‘s F :S‘sB=3:10
5: 2==>15:50:20=3:10:4
Diff S and S‘s B is 4 then ratio diff (4-3)1….4
3 ? == 12years
Incorrect
S: S‘sF==3:10(bcos S is 3/10 of father‘s age)
S‘s F: S‘s B=5:2
Then S: S‘s F :S‘sB=3:10
5: 2==>15:50:20=3:10:4
Diff S and S‘s B is 4 then ratio diff (4-3)1….4
3 ? == 12years
Question 23 of 25
23. Question
1 points
In a family, a couple has a son and daughter. The age of the father is five times that
of his daughter and the age of the son is half of his mother. The wife is ten years
younger to her husband and the brother is ten years older than his sister. What is the
age of the mother?
Correct
Let the mother‘s age be x.
Father‘s age x+10
Son‘s age x/2
Daughter‘s age x/2-10.
Now, Father‘s age is % times of Daughter‘s age
x+10=5(x/2-10)==>x=40yrs.
Incorrect
Let the mother‘s age be x.
Father‘s age x+10
Son‘s age x/2
Daughter‘s age x/2-10.
Now, Father‘s age is % times of Daughter‘s age
x+10=5(x/2-10)==>x=40yrs.
Question 24 of 25
24. Question
1 points
If the ages of A and C are added to twice the age of B, the total becomes 59. If the
ages of B and C are added to thrice the ageof A, the total becomes 68 and if the age of
A is added to thrice the age of B and thrice and age
Of C, the total becomes 108. What is the age of A?
Correct
A+C+2B=59–1
B+C+3A=68–2
A+3B+3C=108–3
Multiply eqn 2 by 3 and subtract 3
(3B+3C+9A=204) – (A+3B+3C=108)
9A-A=204-108=96
A=12 yrs.
Incorrect
A+C+2B=59–1
B+C+3A=68–2
A+3B+3C=108–3
Multiply eqn 2 by 3 and subtract 3
(3B+3C+9A=204) – (A+3B+3C=108)
9A-A=204-108=96
A=12 yrs.
Question 25 of 25
25. Question
1 points
The respective ratio between the present age of A and B is 5 : x. A is 2 years younger
than C. C‘s age after 8 years will be 30 years. The difference between A‘s and B‘s age
is same as the present age of C. What is the value of x?
Correct
C‘s age after 8 years = 30 years
C‘s present age = 30 – 8= 22 years
A‘s present age = 22 – 2 = 20 years
B‘s present age = 20 + 22 = 42 years
Ratio between A and B = 20 : 42==>5:6
Incorrect
C‘s age after 8 years = 30 years
C‘s present age = 30 – 8= 22 years
A‘s present age = 22 – 2 = 20 years
B‘s present age = 20 + 22 = 42 years
Ratio between A and B = 20 : 42==>5:6